Gammalt fartygsvrak har flutit iland norr om Visby

Resterna av ett mycket gammalt fartygsvrak har flutit iland i Brusviken, norr om Visby.Enligt de första bedömningarna kan det röra sig om lämningar från ett medeltida skepp.

Gotland2004-07-14 04:00
Vrakresterna mäter elva meter men är endast några få decimeter bred. Enligt marinarkeologen Göran Ankarlilja handlar det förmodligen om ett så kallat kölsvin, alltså den del av fartyget som är närmast kölen.
Kölsvinet är av klinkerkonstruktion och kan komma från ett fartyg på omkring 15 meter.
Lämningarna upptäcktes i våras och rapporterades till länsstyrelsen. Ankarlilja har gjort en första dokumentation av fyndet och kommer inom kort att få i uppdrag av myndigheten att undersöka det närmare.
­Jag har gjort jämförelser med annat material. Utformningen pekar mot senmedeltiden, säger han.
Resterna kan komma från 1500- eller 1600-talet, men det är inte omöjligt att det till och med är äldre än så.
<span class='mr'>Högvatten</span>
Vraket ligger några meter från stranden men är för närvarande dolt på grund av högvatten.
Det har tidigare gjorts fynd av vad som tros vara senmedeltida vrakrester i närheten, men Göran Ankarlilja ser än så länge inget samband med det nyupptäckta vraket. Det går inte heller att dra några paralleller med den dansk-lybska flottan som förlorade 14 krigsfartyg utanför Visby i en storm 1566.
Efter att fyndet undersökts noggrannare kommer länsstyrelsen att fatta beslut om det ska bärgas och konserveras.
­Att konservera trä är alltid lite komplicerat, se hur det går för Vasa. Så länge det ligger i vatten mår det bra men så fort man tar upp det börjar det torka och spricka, säger Katarina Amér vid livsmiljöenheten.
<span class='mr'>Mindre fynd</span>
Större strandfynd görs någon enstaka gång per år, vanligare är det med mindre fynd på ett par meter. Dessvärre kommer de inte alltid till forskarnas kännedom. Otaliga trästycken samlas in som bränsle och läggs på brasor när människor grillar på stränderna. Andra rester hängs upp som utsmyckning hemma på väggen av strandflanörer.
­Någon har fodrat sitt hus med fartygsplank. Delar används till grindstolpar, bänkar eller som prydnad. Listan kan göras lång, säger Göran Ankarlilja.
Vrak efter fartyg äldre än hundra år skyddadas av lagen om kulturminnen och ägs av staten. Den som hittar ett fornfynd är skyldig att snarast anmäla det till länsstyrelse, länsmuseet, polismyndighet eller till Riksantikvarieämbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om