Gamla rätter på äldreboendena

Regionens äldreboenden serverar mat från svunna tider den här veckan. Vad sägs om kroppkakor, fläsklägg med rotmos, levergryta och till efterrätt sviskonkräm?

Boende i Fältgatans matsal.

Boende i Fältgatans matsal.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2014-11-04 14:30

I äldreboendet Fältgatans matsal sitter några av de boende till bords och tar för sig av dagens lunch – fläsklägg och rotmos. Det är en del i Regionens satsning "Mat man minns", som pågår en vecka. Enhetschefen Kristina Björkander tror på satsningen.

– Vi kommer nog komma tillbaka till sådana här veckor, säger hon.

Stina Näsström är boendeassistent på Fältgatan. Hon går runt mellan borden och serverar maten, samtidigt som hon pratar lite med de boende. Hon tycker att det är en bra satsning.

– De gillar ju sådan mat som man åt förr. Riktig mat, säger hon.

Vad som serveras engagerar, berättar hon.

– Det är alltid snack om maten, säger Stina Näsström.

Vid ett av borden sitter Lena Pileborg. Hon har redan ätit upp sin portion, det ligger bara en liten klick rotmos kvar. Hon är glad över att få äta mat från förr en vecka.

– Det väcker gamla minnen från barndomen. Jag hade en så snäll farmor som lagade så god mat, säger hon.

Fast egentligen gilla Lena Pileborg bra mycket modernare mat.

– Pizza är gott, helst Quattro Stagiogni, säger hon och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om