Gamla "kultserveringar" har svårt att klara nya EU-kraven
Wallins café lägger ner. Brinken byggdes om och blir kvar. Bruna bönan ska bygga om.
Vare sig K-märkning eller en unik miljö motiverar undantag från EU:s nya krav på god livsmedelshantering.
Däremot, säger livsmedelsinspektör Per Tjernby, kan man ibland klara sig utan att bygga om, genom att ändra sina rutiner.
Under 2006 infördes flera nya lagar för livsmedelskontroll i Sverige, gällande god hygienpraxis och en utökad egenkontroll enligt det så kallade HACCP-systemet.
På Gotland berörs runt 900 verksamheter; allt från små gårdscaféer och fiskbodar, till storskalig livsmedelsproduktion som Arla foods och Swedish meats. De nya reglerna har inte inneburit att kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning utökat sin livsmedelskontroll. De inspektioner som görs, de sker rutinenligt eller efter exempelvis en anmälan eller ansökan om ändring av verksamhet.
Alla ska kollas
Det nya, berättar Per Tjernby, en av tre livsmedelsinspektörer, är att verksamheterna bedöms och godkänns eller underkänns enligt de nya reglerna.
- Alla verksamheter ska ju, vad det lider, bli godkända enligt den nya livsmedelslagstiftningen. Det är ett jättejobb. Vi har bara hunnit med en bråkdel, kanske tio procent.
Det finns inget slutdatum för när alla verksamheter måste ha godkänts enligt de nya reglerna.
Restaurang Brinken uppmärksammades nyligen, då man tvingades stänga och sedan bygga om lokalerna för att rätta till brister, enligt bland annat de nya reglerna. Nu har man öppnat igen.
I gårdagens GA meddelade familjen bakom Wallins café i Katthammarsvik att man, främst på grund av att lokalerna inte "håller EU-måttet", planerar att stänga för gott vid kommande årsskifte.
Rutiner kan räcka
Finns inga förmildrande omständigheter för äldre, mer unika serveringar?
- Inte som lagen ser det, säger Per Tjernby.
Kan en K-märkning påverka?
- Då får man inte göra något åt fastigheten. Då får man styra upp det mer med rutiner, med egenkontroller.
Det är nämligen inte alltid man måste bygga om, menar Per Tjernby. Ibland kan det räcka med att man på ett tillfredsställande sätt redogör för rutiner - nya eller gamla - som ändå tryggar en god livsmedelshantering.
På det sättet, tycker Per Tjernby, har den nya lagstiftningen, som av många kritiserats som onödig och orimlig, gjort livsmedelskontrollen mer flexibel.
- Reglerna är mer målstyrda. Vi pekar inte och säger "exakt så ska det vara!", utan verksamhetsutövaren får komma med egna idéer. Sedan är det upp till oss att godkänna eller inte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!