"Gamla eller immunsvaga ska inte bada runt Gotland"
De senaste veckorna har tre personer smittats av kolera sedan de badat i Östersjön.
- Vi måste utgå från att det finns kolerabakterier i hela södra och mellersta Östersjön, när det har varit så varmt. Den har växt till i det bräckta vattnet, under de gynnsamma förhållanden som har varit, säger Carl-Gustaf Sundin, smittskyddsläkare med ansvar för Gotland.
De senaste två veckorna har tre personer i Blekinge smittats av kolera, efter att ha badat i Östersjön, men det är inte den typ av kolerabakterie som orsakar stora epidemier, med hög dödlighet.
- Kolera är det inte. Kolera är en sjukdom som sprids genom förorenat dricksvatten och som leder till svår mag- och tarmsjukdom, med svår uttorkning, där man dör om det inte behandlas. Orsaken är en typ av vi?brio kolera bakterie, säger Carl-Gustaf Sundin.
Den bakterie som nu påträffats i Östersjön, ger dock inte sjukdomen kolera.
- Den ger inte kolera, men som vilken bakterie som helst, kan den ge sårinfektioner om man får in den i ett sår, säger Carl-Gustaf Sundin.
Skydda sig
- Man ska absolut skydda sig om man är gammal eller immunsvag och har stora bensår, då ska man inte bada nu, men heller inte i vanliga fall. Det gäller definitivt nu, runt Gotland ska sådana personer inte bada, säger Carl-Gustaf Sundin.
Personer som inte ingår i den kategorin behöver dock inte vara särskilt oroliga.
Ingen kolera på ön
- Majoriteten av befolkningen, med hel hud, eller väldigt små sår, kan bada utan tvekan. Sen kan ju ingen säga hur stora såren ska vara för att det ska innebära en ökad risk. Men om man har badat och får ett sår som ser infekterat ut, ska man uppsöka läkare, säger Carl-Gustaf Sundin.
Hittills har inget fall av kolera diagnostiserats och behandlats på Gotland. Däremot har kolerabakterier påträffats i blodet hos en person, efter att denna badat på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!