GA var med ombord vid övningen på m/s Visby: Trångt i trappan till livbåtsdäck förvirring om var liv-västarna fanns
Passagen i form av trappor mellan däck 7 och 8 är alldeles för trång. Det var bökigt redan nu när alla tog det lugnt och lämnade företräde, hur skall det då inte bli vid ett skarpt läge med uppskrämda passagerare.Livvästarna till hyttpassagerarna förvaras inte i hytterna. Något som skapade stor förvirring och ledde till att flera lyckades ta sig förbi vakande besättningsögon ända ut på livbåtsdäck 8 utan väst på.Detta framkom vid den stora utrymningsövning som på måndagen hölls ombord på nya storsnabbfärjan m/s Visby. Två scenarier med brand i olika delar av fartyget spelades upp för och med två omgångar ovetande besättningar samt 300 statister.Någon övning i att borda livbåtarna blev det inte denna gång på grund av den i detta sammanhang något udda orsaken säkerhetsskäl.GA var med ombord.
För som räddningsledaren Rolf Karlsson var noga med att påpeka i genomgången innan ombordstigningen:
Detta är en övning, inte en uppvisning. Det blir det på torsdag. Syftet är att kontrollera hur organisationen ombord fungerar.
Gårdagens övning var något av en generalrepetition inför vad som komma skall på torsdag. Vid denna andra övningsdag kommer inspektörer från sjöfartsinspektionen att vara närvarande och genomföra en första operativ kontroll av fartyget.
Rolf Karlsson påpekade också att filminspelning skulle komma att ske under övningen.
Ni kommer att bli moviestars.
En inspelning som skall bli den säkerhetsfilm som visas i samband med färjans avgång. En film som majoriteten av de medverkande därmed är mer motiverade att titta på vid nästa överfart än vad de vanligtvis är.
<span class=MR>Larm</span>
Själva resan och beteendet skulle givetvis ha en så realistisk prägel som möjligt.
Incheckning skedde på sedvanligt vis och passagerarna/statisterna fick en biljett utvisande en avgång Visby-Nynäshamn kl. 09.00. Färjan låg dock kvar vid kaj under dagen.
Uppträd som ni brukar göra när ni reser med våra fartyg. Ni får röra er fritt ombord.
Passagerarna fördelade sig som vanligt på restaurangavdelning, olika sittsalonger och hytter. Befälhavararen Rogert Claesson hälsade alla välkomna ombord på resan mot... Och sen var det bara att avvakta vad som komma skulle.
Kontrollanter fanns ombord för att registrera skeendet och agerandet och fick förstås inte svara på några frågor om vad som väntade.
Så ljöd det då larmet. Sju korta och en lång signal. Kapten meddelade att det upptäckts rökutveckling i den förliga salongen på däck 7, det vill säga däcket med samtliga sittsalonger och restaurangtorget, och passagerarna uppmanades att bege sig akterut.
Där uppmanades så alla att ta på och iklädde sig efter bästa förmåga de orangea livvästarna, i aktersalongen förvaras de två och två under bordsytan mellan vilstolsparen. Många hade inte uppfattat att de skulle tagit med sig västar från sin plats i försalongen.
Sedan vidtog väntan. Statisterna började spekulera över hur länge man skulle klara sig i vattnet under rådande temperatur. "Varför har inte personalen flytvästar på", undrade någon. Och en konstaterade: "Det är som i lumpen, väntan".
Allt mer information om pågående brandincident gavs via högtalarna och till slut att den visade sig svårbemästrad. Allt för besvärlig.
<span class=MR>Till livbåtarna</span>
Övning, övning. Alla beger sig till livbåtarna.
Dessa hänger på däck 8, alltså en trappa upp, där också hytterna är belägna. Och här uppstod utan tvekan övningens mest kritiska moment, förflyttningen av merparten av passagerarna ett däck högre.
Här är det trappor som gäller. Hur många som är tillgängliga avgörs förstås av läget, de tunga branddörrarna stänger av avdelningar om det bedöms nödvändigt. Och samtliga hissar stannar och öppnas på däck 7.
Det blev mycket trångt och stökigt när alla, dessutom iförda sina räddningsvästar som gör var och en betydligt bredare, skulle ta sig upp och ut på livbåtsdäck.
Nu fungerade det hyfsat men frågan är hur det blir i ett skarpt läge när passagerarna är uppskrämda och i värsta fall panikslagna.
Invid livbåtarna avbröts övningen. De, liksom den omtalade räddningsstrumpan, skulle inte användas denna gång. Orsak: den i detta sammanhang något oväntade anledningen säkerhetsskäl.
Parallellt med den månghövdade statistgruppens förflyttningar övades personalen mera konkret i brandbekämpning och omhändertagande av skadade människor i form av skademarkörer som placerats i olika utrymmen på färjan.
<span class=MR>Genomgång</span>
Eftermiddagens övning innehöll ett liknande scenario. Efter de båda övningarna följde en genomgång med möjlighet för statisterna att ställa frågor och framföra synpunkter till räddningsledningen.
Några av frågorna:
Trappan mellan däcken är en svag länk. Redan nu är det trångt, hur ska det bli vid panik och stress, undrade flera.
Räddningsledningen menade att det fungerat och att utrymmet är givet.
Flytvästarna till hyttpassagerarna förvarades inte i hytten så man visste inte var man skulle hämta dem, påpekade flera som befunnit sig i hytt.
Något som också ledde till att flera hyttpassagerare uppenbarade sig på livbåtsdäck utan någon väst varken med sig eller på sig.
Ett misstag vi hoppas inte skall upprepas, framhöll Kjell Broander, befälhavara vid eftermiddagsövningen. Livvästarna förvaras inte i hytterna utan utanför och det skall det informeras om.
Ni utnyttjar oss för lite, menade en av statisterna. Varför fick vi exempelvis inte ta plats i livbåtarna.
Av säkerhetsskäl, men det sker när sjöfartsinspektionen är här senare i veckan, framhöll Rolf Karlsson.
Förväntade var påpekanden om att vad som sagts hörts dåligt i högtalarna på vissa håll, bristande information samt svårigheter att få på livvästarna korrekt. Detaljer som till delar rättades till redan till övning två.
Avslutningsvis fick statistpassagerarna också fylla i en enkät med frågor om bland annat just informationen samt bemötandet från besättningen.
På torsdag hålls "räddningsexamen". Vid den utrymningsövning som då anordnas finns folk från sjöfartsinspektionen på plats för att iaktta hur allt fungerar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!