GA-semlan en smaklig nyhet
GA gav Mikael Mattsson, öns representant i SM för Unga bagare, ett specialuppdrag inför fettisdagen.Reformera semlan.Han gick till verket med yrkesmannens stolthet, utan minsta tvekan och kreerade en variant med omisskännlig gotländsk touch.Saffran blev den nya huvudingrediensen i GA-semlan.
Men till toppförsäljningen i dag förbereder man förstås fler samtidigt.
Och Mikael är van att göra semlor i riklig mängd. Mycket van. Förra året jobbade han på ett leveransbageri i Göteborg. Då gjorde han 10 000 semlor under fettisdagen.
Att göra en semla, det går fort. Då var jag lite trött på semlor sen kan jag säga. Annars tycker jag de är ganska goda om det inte blir för mycket.
Roligast tycker Mikael egentligen det är att göra choklad men chokladboomen har ännu inte riktigt nått Gotland. Därför experimenterar han en hel del på egen hand.
Den saffranspralin jag gör själv äter jag helst, den är alldeles utomordentlig.
<span class=MR>GA-semlan</span>
Och "Gotlandskryddan" saffran var något han spann vidare på när det var dags för den speciella GA-semlan.
Vetebullen får ett lock borttaget och sedan gröps ett hål ur. Däri spritsas vanligen mandelmassa med mjölk iblandad.
Aldrig vatten, då blir det kornigt.
Men, nu skruvar Mikael locket av en enkilosburk och en omisskännlig doft av saffran sprider sig i lokalen.
Det stämmer. Saffran arbetas in i massan och därefter fylls bullen med denna synnerligen väldoftande blandning.
<span class=MR>Grädden</span>
Mikael tar en ny spritspåse, fylld med grädde. Ren, vit vanlig grädde, och spritsar en bred ring runt locköppningen.
Grädden ska man inte hålla på för mycket med. Gästerna vill exempelvis inte ha gul grädde.
Sen är det locket på.
Men för att ändå få en ny färgeffekt tar Mikael och byter ut lockets florsocker mot strösocker som han rödfärgar.
Det ger samma smak som florsocker men det knastrar lite mer mellan tänderna.
GA-semlan är klar.
Nu skall prototypen testas. Vi bär upp den superfärska saffranssemlan till serveringen.
Där sitter Visbybon Sören Moberg med en kopp kaffe.
<span class=MR>Provsmakning</span>
Han får äran att provsmaka nyskapelsen. Semlor är vanligen inte hans stora passion.
Jag testar nån om året.
I stället är det kaffe som gäller.
Det blir nog en 30 koppar per dag.
En konsumtion som byggts upp under hans tid i byggsvängen. Men nu således semmeltest.
Den ser charmigt romantisk ut, är hans omdöme om den rödtoppade bullen.
Första bettet.
Är det saffran? Det piggar upp, semlan har blivit för traditionell.
Den här är helt okey, lyder Sören Mobergs slutbetyg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!