Fyra miljoner kronor kostar tåget till Roma

Fyra miljoner kronor. Så mycket räknar Anders Svensson med att det kostar att bygga ut museijärnvägen i Dalhem med en sex kilometer sträckning till Roma.

Gotland2005-11-21 06:00
En ansökan om EU-pengar är redan lämnad till Mål 2 Öarna, och jakten på andra finansiärer är i full gång.
I föreningen Gotlandstågets årliga turistenkäter är ett av de vanligaste förslagen på förbättringar att bygga ut järnvägen. Mer än varannan besökare vill åka längre.
Anders Svensson har under året utrett förutsättningarna för en utbyggnad. Efter att ha varit i kontakt med Järnvägsinspektionen, Banverket och Vägverket, länsstyrelsen och markägare är han optimistisk, och tror att en utbyggnad kan starta redan nästa år.
I första etappen byggs en plankorsning med bommar vid eken, där dagens ändhållplats är. Därmed kan järnvägen i en första etapp forsätta 320 meter på andra sidan vägen.
En knäckfråga är dock markägarnas medverkan. Totalt berörs femton markägare av projektet, och efter att ha fått löften om att få ersättningsvägar på ställen där banvallen används i dag har tretton av dem ställt sig positiva till idén. Men en förutsättning för utbyggnaden är att alla markägare säger ja.
Ett annat stort och tidskrävande jobb är att göra en miljökonsekvensbeskrivning, något som krävs för att få bygga ut.
Enligt planerna blir järnvägen sex kilometer lång och ska följa den gamla banvallen från Hesselby station i Dalhem till Roma. På vägen mot Roma passerar den Stall Dalhem, där man är positiv till projektet. Järnvägen passerar även stationen Tule, som har en väl bevarad stationsmiljö som förklarades som byggnadsminne 2002. Stationen ägs av en stiftelse med nära kopplingar till föreningen Gotlandståget.
- Tule stationsområde är en pärla, tycker Anders Svensson.

Promenad till kungsgården
Diskussioner har förts om att dra järnväg till Roma kungsgård. Men kungsgården är k-märkt miljö och både fastighetsverket och länsstyrelsen är tveksamma till idén.
Dessutom skulle det kräva att 700 meter ny banvall anläggs, vilket blir mycket dyrt. Anders Svensson förordar istället att tågen stannar 400 meter från kungsgården vid en anhalt, varifrån man via en promenad i en av alléerna når kungsgården. Därmed får Gotland en ny järnvägsstation. Arbetsnamnet är Kungsgården.
I Roma är det bostäder i den gamla stationsbyggnaden. Men stationsområdet är stort och i norra delen tänker sig Anders Svensson någon form av stationsbyggnad. Han har varit i kontakt med ägaren av stationsbyggnaden i Norrlanda, för att höra om föreningen kan få köpa den och flytta den till Roma.

Sponsra en sliper
Slutsumman för projektet ligger på omkring fyra miljoner kronor. Den största kostnaden är slipers, de tvärgående träbalkar på vilka rälsen fästs. 1,4 miljoner kronor beräknas de kosta, vilket är tre gånger som mycket som rälsen kostar. En idé är att be skogsägare donera virke, eller att låta enskilda personer sponsra en personlig sliper.
Att flytta optokabel är en annan stor kostnad. Banvallen har används för ledningsdragning. Vattenledningen kan vara kvar, men optokabeln måste förmodligen flyttas, vilket kostar en miljon kronor. Andra stora kostnader är bommar och vägövergång, att restaurera och rostskydda broarna över Dalhemsån och Roma kanal, och grusa banvallen.
I kalkylen finns inga arbetskostnader medräknade. Anders Svensson räknar med att föreningen klarar mycket på egen hand. Han hoppas även på hjälp via länsarbetsnämnden och elever vid gymnasieskolans byggprogram.
- Men för att klara det här måste föreningen växa. Det krävs flera aktiva medlemmar, konstaterar Anders Svensson.
I dagsläget deltar ett tiotal medlemmar i föreningens arbete.

Jakt på pengar
Föreningen Gotlandståget har redan sökt om EU-pengar från Mål 2 Öarna till den första etappen, som beräknas kosta 1,7 miljoner kronor.
EU finansierar bara 40 procent av summan, så resten måste hittas på annat håll. Föreningen tror att länsstyrelsen kan bidra till upprustningen av broarna, eftersom de är byggnadsminnen. Och Riksantikvarieämbetet kan ge bidrag till hela projektet, eftersom man ger stöd till arbetslivsmuseer.
- Regionala utvecklingsfonden och sparbanksstiftelser är andra tänkbara finansiärer, säger föreningen Gotlandstågets ordförande Staffan Beijer.
Gotlandståget hade i sommaren 13 000 besökare, jämfört med 15 500 året innan. Nästa trafikdag är tomtetåget, som avgår den 7 januari. Söndagstrafiken startar den 18 juni och perioden 8 juli- 10 augusti kör man även onsdagar, torsdagar och lördagar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om