Fyra kandidater presenterades vid hearing på Solbergaskolan
Biskopsvalet rycker allt närmare.På fredagen fanns en kvartett kandidater på plats i Visby för en allmän hearing:H B (Hans Börje) Hammar. Kontraktsprost och kyrkoherde i Öja pastorat och ende föreslagne Gotlandsverksamme.Elisabeth Gerle. Rektor, Svenska kyrkans pastoralinstitut, Lund, och enda kvarstående kvinnliga kandidat.Johan Dalman. Förlagschef Verbum, med sina 42 år yngst i församlingen.Anders Alberius. Generalsekreterare, Svenska bibelsällskapet.
Ett ovetenskapligt urval, erkände ordföranden Barbro Ronsten angående hur man valt ut kvällens kvartett. Men vi frågade flera och de här kunde glädjande nog komma.
Kvällen delades i två avdelningar. Inledningsvis fick var och en av kandidaterna under en kvart presentera sig själv och hur han/hon såg på det kyrkliga Gotland i framtiden. Därefter var det dags för publikens frågor.
<span class=MR>Kallelser</span>
Jag har upplevt en konkret kallelse.
Det gav H B Hammar, med Höganäs som replipunkt genom åren, som tung förklaring till varför han valt prästbanan. Då var han 17 år.
Någon tog mig i handen och sa "det är präst du ska bli".
Tillhörig en gammal prästsläkt och med folkkyrkan som grund sen födseln var det ändå inte givet. Journalist eller jurist fanns med i bilden.
Men efter kallelsen rådde ingen tvekan. Han läste teologi i Lund och ville sen ut i världen. Det blev Skut-tjänster i Sao Paulo och Costa del Sol med nio år i Björnekulla däremellan.
Sedan var H B Hammar domprost i Skara under nio år innan det åter blev utlandstjänstgöring, nu Rom från 1995.
Jag fick komma den katolska kyrkan mycket nära och skrev senare boken "Gisslan hos påven" om den tiden.
Att han nu verkar i Öja berodde åter på en kallelse.
Någon kallade och vi hade att följa vederbörandes order.
H B Hammar uppskattar närheten till människan.
Det är otroligt berikande. Jag bävar inför stordriftstänkande, i Visby stift finns ett värde i de små enheterna. Så länge man kan klara ekonomin har de ett existensberättigande.
Att Skut nu överförts till stiftet anser han är en fantastisk ingrediens.
Vi får nu forma en egen strategi, smälta samman ute och hemma, det är min dröm.
<span class=MR>Enveten </span>
Elisabeth Gerle är född i Småland och menar att hon fått med sig karaktärsdrag som "enveten" och "entreprenörsaktig" därifrån. Hon utbildade sig först till lärare i religion och svenska.
Men jag kände en allt starkare kallelse att bli präst.
Och så blev det. Hon har verkat flera perioder i Ronneby där hon bland annat arbetat med projektet "Den stora fredsresan".
Däremellan har hon varit producent på Riksradion och forskat vid Princetonuniversitetet i USA.
Hon blev inbjuden till Lund och ett forskningsprojekt där hon undersökte kulturkonflikter som kristendom/islam. Något som resulterade i boken "Mångkulturalism för vem?".
Efter en period vid Malmö högskola är hon nu således rektor i Lund.
Elisabeth Gerle har varit mycket på Gotland genom åren via vänner på olika håll på ön.
Jag känner glesbygdssituationen ganska väl, jag tycker om platser där människor känner varann.
Gotlands framtid handlar om att bygga allianser, att knyta kontakter och där passar Skut fint in.
<span class=MR>Formidabelt tidsskifte</span>
Anders Alberius gick snabbt igenom sitt CV. Han är född i Jönköping och prästvigdes för 30 år sedan och har därefter huvudsakligen verkat som församlingspräst. Men han har också förestått Kastlösa stiftsgård på Öland. Sedan 1992 leder han Svenska bibelsällskapet.
En biskop anser Anders Alberius skall inspirera, uppmuntra, leda och vara en länk ut i de världsvida sammanhangen.
Vi lever i ett skifte i tiden som är fullständigt formidabelt, där takten bara ökar. De som säger att inget är som förr har fullständigt rätt. Man kan alltid bli nådd och det förändrar världen, det är det enda säkra, allt kommer att bli annorlunda. Vi ska nu lägga mönster som ska bli riktningsvisare för framtiden.
Det är en frestelse för kyrkan att gräva ner sig där den är eftersom det är tryggast. Men den har uppdraget att bygga för Guds rike och människorna är kyrkans största skatt. Kyrkan är gammal men alltid ny och jag vill att vi ska finnas med på de nya globala mötesplatserna.
Samtidigt som han tryckte på att det är människorna i den lokala socknen som skall ta ansvaret, det skall inte lämnas till andra. På Gotland såg han också en speciell möjlighet i turismen.
Det går att ordna en församlingsstiftelse där man kan vara medlem och ge till sin sommarförsamling. Visby stift har en ljus framtid.
<span class=MR>Plusmänniska</span>
Johan Dalman kommer från en skepssmäklarfamilj i Göteborg. Han ser sig som en plusmänniska, det vill säga en som ser möjligheterna, "vad kan jag göra av det jag har".
Han gick i de katolska nunnornas lekskola i hemstaden.
Där föddes något som växte.
Han blev kyrkligt engagerad och läste sen teologi i Uppsala där han ännu är nationskaplan för Göteborgs nation.
Han forskade i Oxford under ett år och var sedan verksam som komminister i Enköping. Via Kyrkans hus blev han handplockad till den nuvarande förlagstjänsten.
För Visby stift ser han en kombination av historia och en spännande framtid.
Det var oerhört viktigt att få Skut till Visby stift. Det innebär en trygg hamn för Skut och nytt härligt blod i Visbyådrorna.
Nästa steg i valprocessen sker 22 januari då provval genomförs.
.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!