2008 vann grossistfirman Keges upphandlingen om livsmedelsleveranser till Region Gotland. Sedan dess går inköp för knappt 35 miljoner kronor årligen via Keges depå i norra Visby.
- Vårt inflytande är litet. Det Region Gotland efterfrågar levererar vi, säger Magnus Palmgren.
Förra året var en femtedel av leveranserna lokalt producerade livsmedel, till största delen mjölk från Arlas mejeri i Visby.
Andelen närproducerat skulle kunna vara mycket mer.
- Olivolja, fisk och exotisk frukt går inte att få tag i lokalt, men annars har vi ett stort utbud av gotländska varor, säger Magnus Palmgren.
Priset avgörande
Lagen om offentlig upphandling gör det svårt för Region Gotland att kräva att maten ska vara närproducerad. Men det finns andra sätt att styra inköpen, bland annat genom att ställa krav på kvalitet och hur djuren föds upp. Men hittills är det priset som avgör.
- Jo, så är det. Och då blir det korven med den lägsta kötthalten, och det är inte självklart att det är svenska råvaror i den, säger Magnus Palmgren.
Vid Keges följer man med intresse utvecklingen vid Region Gotland. Förra året antog regionen en ny måltidspolicy som ska styra inköpen av livsmedel och val av entreprenörer. Större fokus läggs på att köpa ekologiska och hälsofrämjande varor, och att närproducerade livsmedel "i möjligaste mån ska erbjudas i verksamheter som regionen ansvarar för".
Regionen är på väg att höja ribban, och det välkomnar Magnus Palmgren:
- Skärps kvalitetskraven får vi möjlighet att köpa in mer gotländskt. Jag skulle med glädje sälja hundra procent gotländskt till Region Gotland. Det finns inget roligare än att få vår bygd att leva.
Tillagningskök
Måltidspolicyn förordar även lokala tillagningskök, där maten lagas från grunden. Det tror Magnus Palmgren kan öka andelen närproducerat:
- Att producera råvaror är Gotland bra på. Däremot är det inte många som tillverkar halvfabrikat för uppvärmning.
Vid Region Gotland förbereder man upphandlingen av ett nytt livsmedelsavtal. Det ska gälla från 1 oktober 2012.