Fyra bönder med framtidsvision bygger en gemensam ladugård
Gotlands mest spännande ladugård.Den finns vid Othemars i Othem.Där har fyra mjölkbönder i trakten gått samman och byggt en gigantisk ladugård för sina mjölkkor.Det rör sig om en mångmiljoninvestering. Exat hur många miljoner vill ingen avslöja idag. Vi är inte riktigt färdiga än, säger Robert Ansin med glimten i ögat. Den ursprungliga kalkylen håller inte riktigt.
Hittills har många uppfattat det som hemlighetsmakeri bakom byggprojektet. Inte ens massmedia har släppts in för att berätta om ladugårdsbygget.
Men Robert Ansin har faktiskt en förklaring till detta.
Nyfikenheten har varit så stor från alla håll och kanter att den var på väg att påverka byggnationen.
Men nu är det mesta som sagt nästan färdigt.
<span class=MR>Dramatisk morgon</span>
Robert Ansin bad i sitt hälsningsanförande att besökarna skulle ursäkta om det verkade lite rörigt.
Det hade sin förklaring i att Othemars under morgonen fått ta emot korna från den under natten branddrabbade ladugården i Garda.
Sammanlagt rörde det sig om ca 60 kor som behövde mjölkas och tas om hand.
Jag hade varit på fest i När och kom förbi brandplatsen på hemvägen.
Det var då jag gav erbjudandet av vi kunde ta hand om djuren.
De anlände i omgångar med transporter söndagsförmiddagen. Eftersom djuren gått ute hade de inte påverkats av branden.
I den nya ladugården vid Othemars finns det plats för 350 lösgående djur. Den ordinarie besättning uppgår än så länge till endast till ca 250 djur.
<span class=MR>Behövde bygga</span>
Det var för drygt tre år sedan som idén förverkligades.
Då bildade de fyra delägarna Robert Ansin, Didrik Andersson, Hangvar, Ulrik Bjersander Othem och Per Hellström bolaget Gotlandsmjölk AB.
Det hade alla en sak gemensamt. För att fortsätta med mjölkproduktionen behövde de bygga nytt
De slog sig därför samman och bildade bolaget som idag arrenderar de fyra initiativtagarnas gårdar.
Men inte minst låg en önskan om att få lite bättre arbetstider.
Och kunna sova på morgnarna ibland.
Det centrala i bolaget verksamhet är nu den 4050 kvm stora ladugården med plats för 350 mjölkkor.
Och för att hålla det hela igång behövs för närvarande 6 anställda.
Hela idén bygger på att uppnå en rationell verksamhet med så hög automatik som möjligt.
<span class=MR>Trög start</span>
Men det skall först som sist sägas att det varit trögt i portgången. Kontakterna med myndigheterna har inte varit helt gnisselfria.
Dom är inte entreprenörer i själen, säger Robert Ansin.
Det tog inte mindre än 13 månader att få miljötillståndet sedan miljökonsekvensbeskrivningen presenterats.
Det beror på att det inte funnits tillräcklig kompetens på Gotland, menar Robert Ansin.
Det har i sin tur medfört ökade kostnader för hela projektet.
Mjölkningen som sker i en så kallas karusell tar idag totalt tre timmar.Mjölkningen av 70 kor i timmen klaras av en enda person. Mjölkningen sker tre gånger per dygn.
<span class=MR>Produktion</span>
Produktionen ligger på ca 7 kbm per dygn och mjölken hämtas varannan dag.
Och den automatiska utfodringen matar in 10 ton foder per dygn.
Något risk för att det plötsligt skall uppstå foderbrist finns inte, uppger Robert Ansin.
Vi har foder så att vi kan sälja.
Bolaget har 450 ha åker att tillgå. Varav ca 300 ha är vall eller ligger i träda.
Djuren finns två avdelningar med 102 i varje.
Till detta finns en avdelning för mer besvärliga djur som inte fungerar i mjölkningskarusellen.
De mjölkas därför på sedvanligt sätt
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!