Fusket ska granskas
Nu granskas det misstänkta fusket inom färdtjänsten på Gotland av kommunrevisorer.
På kommunens kollektivtrafikavdelning har man åtminstone sedan i november känt till att det har fuskats med ersättningar inom färdtjänsten. Här har man också haft kännedom om att det företag som sparkats ut från färdtjänsten var samma företag som har ett annat mycket stort trafik-kontrakt med kommunen.
Ändå ansåg man inte att det var någon större brådska med att utreda fuskets omfattning och art.
- Vi håller på, men vi har annat att arbeta med också, förklarade Göran Loréhn som är verksamhetsansvarig på kollektivtrafikavdelningen.
På kollektivtrafikavdelningen har man också varit mycket förtegna om varför det sparkade bolaget slutade köra färdtjänst. Trots att både Gute taxi och det anklagade bolaget medger att samarbetet avbrutits på grund av fusk så har kollektivtrafikavdelningens ansvariga inte velat ta det ordet i sin mun utan menar att "det behöver inte handla om fusk bara för att det inte stämmer".
"Måste garantera oberoendet"
Sedan GA granskat färdtjänstresor som utförts av det avstängda bolaget och hittat en lång rad felaktiga resor har tekniska förvaltningen ökat takten i sina efterforskningar. Förvaltningschef Per Lindskog om "brådskande faktorer" och har kopplat in kommunrevisorer som ska granska fuskets omfattning.
De revisorer som utför uppdraget ingår inte i den lokala grupp kommunrevisorer från Öhrling Pricewaterhouse Coopers som brukar göra revisionsuppdrag i Gotlands kommun. I det här fallet kopplar man in revisorer från samma firma som annars arbetar på fastlandet.
- När det gäller så här känsliga saker måste vi garantera oberoendet, förklarar revisionskonsulten LarsÅke Claesson.
"Vill greppa omfattningen"
Revisorerna ska vara färdiga med sin granskning av färdtjänsten inom en månad, berättar Per Lindskog som är chef för tekniska förvaltningen.
Vad ingår i uppdraget?
- Vi vill greppa omfattningen av det som har hänt, men vi vill också se över våra adminsitrativa flöden, säger Per Lindskog.
GA har fått flera uppgifter om att det finns fler entreprenörer som fuskar. Kommer granskningen att inriktas på det utpekade bolaget, eller kontrollerar man fler åkare?
- Det förvånar mig inte att det kommer sådana uppgifter. Det är en sådan bransch. Revisorerna kommer att titta generellt. Men det gäller att vara väldigt försiktig. Vi vill inte att oskyldiga entreprenörer ska drabbas.
Kommer alla färdtjänstresor att granskas?
- Revisorerna kommer att göra mer än ett titthål, men det går inte att täcka in allting. Det är en enorm mängd material.
Kommer ni att ställa krav på att felaktigt utbetalda ersättningar ska betalas tillbaks?
- Det beror på vad vi hittar, så det kan jag inte uttala mig om, men vi har förstås en skyldighet att se till att skattepengar hanteras på rätt sätt.
"Inget system är säkert"
Inom tekniska förvaltningen har man haft tankar på att gå över till en ny modell för fakturering inom färdtjänsten som används på en del andra håll i landet. Modellen går ut på att resans pris fastställs redan innan taxin går ut till resenären. Ett sådant system skulle kunna bli enklare att kontrollera och svårare att fuska med.
- Inget system är säkert. Alla system inbjuder till fusk. Men med ett sådant system slipper man ett antal mellanled och därmed minskar risken för fusk, säger Per Lindskog.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!