Fusk inom färdtjänsten
Gute taxi som sköter färdtjänsten för Gotlands kommun har brutit avtalet med en av sina underleverantörer på grund av fusk.
I en av underleverantörens bilar har man lagt på avgifter som man inte har rätt till och tagit ut full taxa från alla resenärer trots att resan var sambokad.
Hur omfattande fuskandet har varit är ännu inte klarlagt.Sedan i mars 2003 är det Gute taxi som sköter kommunens färdtjänst och sjukresor. Det är ett stort och kostsamt avtal för Gotlands kommun. 2005 kostade det cirka 15 miljoner kronor.
Gute taxi kör inte alla resor själva utan fungerar som en paraplyorganisation som har tecknat avtal med ett tiotal andra åkare för att klara de 70 000 resor som det varje år handlar om.
I mitten av november avbröt Gute taxi det avtal som de tecknat med en av dessa underleverantörer. Orsaken var misstankar om ett omfattande fusk i en av företagets bilar.
Kommunens kollektivtrafikavdelning gör stickprovskontroller i listorna över de färdtjänstresor som faktureras Gotlands kommun.
I somras fick man de första indikationerna på att allt inte stod rätt till i den aktuella taxibussen och man bad Gute taxi om att titta närmare på de frågetecken som fanns. I denna granskning uppdagades fler tveksamheter.
Exakt hur det har fuskats vill varken kommunen eller Gute taxi berätta om. Alla parter är mycket återhållsamma om vad som har hänt. Men Göran Loréhn som är verksamhetsansvarig på kommunens kollektivtrafikavdelning medger att man "har uppdagat en hel del felaktigheter" och Ulf Andersson på Gute taxi säger att man i granskningen "hittade sådant som inte stämde med verkligheten".
Vad?
- Det vill jag inte uttala mig om, säger Ulf Andersson.
"Fel att säga att det är fusk"
På kollektivtrafikavdelningen hävdar man att det pågår en utredning av fusket, men GA får inte del av vad som har framkommit i denna utredning. I stället har vi granskat listor över de resor som den aktuella färdtjänstbussen gjorde under sommaren 2005. Här uppdagas många faktureringar som ser tveksamma ut:
Samma resenär faktureras för två resor när han i själva verket bara har gjort en.
Chauffören tar ut full taxa från samtliga resenärer trots att det handlar om en samordnad resa där slutsumman ska delas mellan resenärerna.
Chauffören lägger på extra avgifter utan att vara berättigad till det. Här handlar det framför allt om en avgift för bärhjälp. Den utgår till den bil som måste köra fram för att hjälpa en annan chaufför med en rullstolsburen resenär, men den får inte tas ut av den chaufför som kört själva resan.
GA begärde att kollektivtrafikavdelningen skulle titta närmare på 19 sådana tveksamheter och i 17 fall var det fråga om fusk - eller "felfaktureringar" som de ansvariga cheferna Per-Arne Jonsson och Göran Lorehn på kollektivtrafikavdelningen hellre vill kalla det.
- Det är fel att i det här läget gå ut och säga att det här är fusk. Man bör först samla på sig ordentligt med fakta i frågan, säger Per-Arne Jonsson.
"Betydande summor
I mitten av november valde Ulf Andersson på Gute taxi att avbryta avtalet med den fuskande firman. I det läget informerades kommunen också om de oegentligheter som uppdagats.
Ulf Andersson kan inte hålla med om att det handlar om "felfaktureringar".
- Det finns inga felfaktureringar. Det som faktureras är det som hämtas från taxametern.
Har företaget fuskat?
- Ja.
Har ni någon aning om hur stora summor det kan handla om?
- Ja det har vi men hur mycket det är vill jag inte berätta just nu. I mina ögon handlar det om betydande summor.
Kan det finnas fler färdtjänstföretag som fuskar?
- Förhoppningsvis inte, men man kan aldrig lämna några hundraprocentiga garantier.
Fusk kan leda till att kommunen upphäver avtalet med den entreprenör som man har tecknat avtal. Är du rädd för att ni ska förlora avtalet?
- Ja, det är jag, men vi har gjort vad vi kan göra. Vi har kontaktat kommunen och vi har stängt av åkaren. Nu är det upp till kommunen att agera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!