Fullsatt på första mötet om Visbys framtid
Diskussionen om Visbys framtid engagerar. "Dialog hela Visby" är redan en succé. Hundratals förslag har på kort tid lämnats in till projektledningen och vid gårdagens inledande diskussionskväll var hörsalen i Almedalsbiblioteket fylld.
- Och vi ska vara glada för att högskolan ligger där den ligger. På flera andra håll har man skapat campus utanför stadskärnan, men sedan upptäckt att skolan med sina studenter spelar en viktig roll för mångfalden och livet i stadskärnan, tillade Eva Eriksson.
Mångfald av viljor
Mångfalden gör staden levande, men skapar även problem. Om det vittnade Per Lindskog, chef för tekniska förvaltningen.
- Få platser väcker sådant engagemang som Visby, inledde han.
Därmed finns det även en rad starka viljor som Per Lindskog dagligen har att ta hänsyn till. Inte nog med det. Visby har mer än andra orter förutsättningar som skapar spänningar - en medeltida stad som ska klara biltrafik, och en ort med enorma skillnader mellan behoven vintertid och under turistsäsong. Inte undra på att han redan i första meningen använde ord som "målkonflikter" och "problemorienterat arbete".
Konflikten mellan turismens nattliv och de boendes behov av sömn togs givetvis upp under gårdagen, men för tekniska förvaltningen är trafiken det största problemet. Den understiger visserligen tidigare uppsatta mål men många anser ändå att den borde minska ytterligare. Den önskan ska ställas mot handlarnas krav att innerstaden ska vara tillgänglig, och p-avgifter vill man inte ha. Med bilarna kommer kravet på p-platser som fungerar för alla kategorier - boende, turister, kunder. Bilarna förfular även vackra miljöer i staden, blev Per Lindskog upplyst om under mötets gång.
De tidigare diskussionerna om den levande innerstaden har mycket haft fokus på handeln. Det hade även gårdagens möte, dit Per-Åke Sandsjö från Konsum Gotland och Lennart Fredriksson från Wisbyströvet var inbjudna. Enligt Lennart Fredriksson ser Wisbyströvet ljust på framtiden, men man ser en rad hot. Om gamla Flextronicshuset blir ett centrum med små butiker, om trafikregleringarna utestänger bilister från innerstaden och om kommunen flyttar sina kontor till P18 ser framtiden inte lika positiv ut.
Konsum Gotland är på väg att flytta Coop från Östercentrum. Men det är helt i sin ordning, enligt Per-Åke Sandsjö. Varuhus passar inte i stadskärnor.
- Som jag ser det ska stadskärnan ha en viss sorts affärer, där handeln är en social aktivitet. Men det måste även finnas externhandel där det är snabbt och billigt att handla, sade han.
- Den stora utmaningen är att hitta en balans mellan de olika formerna av handel, tillade Per-Åke Sandsjö.
En mer filosofisk infallsvinkel på kvällens fråga hade Ove Rohnström, professor i etnologi vid Högskolan på Gotland. Han problematiserade begreppet "levande centrum" och påpekade att vi som individer har olika definitioner. Trots att vi lever i en liten stad ser tillvaron ändå olika ut och en stark stad måste ha många funktioner för att behålla sin livskraft.
Ove Rohnström tog även upp problemet med anvisade ytor. I ett hörn av Almedalen är det tillåtet att leka. Den anvisade ytan kan uppfattas som att det inte är okej att leka på annan plats. Den som planerar kanske vill väl, men skapar en stad som delas upp efter funktioner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!