Fullmäktige på Gotland lyckas behålla sina unga
Det var inte många unga som tog plats i kommunfullmäktige på Gotland efter valet 2002. Men till skillnad från flera andra kommuner har Gotland lyckats behålla sina unga förtroendevalda.Bara en av fullmäktigeledamöterna i åldern 18-36 år har lämnat kommunfullmäktige under mandatperioden.
Av dem i åldern 18-21 år som valdes till kommunernas fullmäktigeförsamlingar har över hälften lämnat sina uppdrag - 98 av 190 har slutat. I åldern 22-36 år är avhoppen också många. Var fjärde (514 av 2008) har lämnat sitt uppdrag.
Men Gotlands kommun har lyckats behålla sina unga. När nya fullmäktige tog plats efter valet 2002 var visserligen bara fem av de 71 ledamöterna under 30 år, men av dem är det bara en som lämnat sitt uppdrag, Somar Al Naher (s) som flyttat till fastlandet för att studera.
Det är betydligt bättre än riksgenomsnittet, och anmärkningsvärt med tanke på att Gotland alltid haft svårt att behålla sina ungdomar.
Eleonore Hemström (s) var bara 20 år när hon tog plats i Gotlands norra vårdnämnd, och 24 när hon valdes in i kommunfullmäktige 2002. Trots att hon tycker att det som ung kvinna stundtals kan vara tufft i kommunfullmäktige tänker hon ställa upp i höstens val.
- Det krävs mod för att våga ställa sig upp och argumentera för sin sak i fullmäktige, säger hon.
Eleonore Hemström är inte yngsta socialdemokrat i fullmäktige. Christian Hammarström är 21.
- Vi kan söka stöd hos varandra, men för min del har det varit viktigt att hitta en mentor, en äldre ledamot som jag kan diskutera med, säger Eleonore Hemström.
För Eleonore Hemström har Gerty Holmstedt varit ett sådant stöd.
- Vem man diskuterar med beror ofta på frågan, men Gerty och jag tillhör samma förening och det var hon som nominerade mig, förklarar Eleonore Hemström.
Arbetsklimatet för unga ledamöter avgörs mycket av arbetet i partigruppen, tycker fullmäktiges ordförande Claes-Göran Nilsson.
- Många unga vill bolla sina idéer och få kommentarer. Men vid genomgången inför sammanträdena går det ofta fort och en del kan känna sig överkörda.
- Fast jag tycker att vi har blivit bättre med åren, tillägger han.
Kommunfullmäktige gör inget extra för ungdomarna?
- Nej, det är partigruppernas ansvar att se till att ungdomarna syns och hörs, säger Claes-Göran Nilsson.
Få lämnar fullmäktige
Även om man ser till alla åldrar så har kommunfullmäktige på ön färre avhopp än genomsnittet. Under mandatperioden har 11,2 procent av de gotländska ledamöterna lämnat sitt uppdrag. Genomsnittet för landet är 14,2 procent.
Flest avhopp har öns kommunfullmäktige haft i åldern 51-64 år, sju ledamöter. Men det är inte så konstigt, eftersom över hälften av ledamöterna hör till den åldersgruppen.
Partierna arbetar nu för fullt med att nominera medlemmar till fullmäktigelistorna inför höstens val, och det behövs nya ungdomar.
- Jag är 28 år nu och kan inte representera ungdomarna på samma sätt som tidigare, tycker Eleonore Hemström.
Ungdom är en färskvara - även i politiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!