– Jag har alltid sagt att den här investeringen inte får drabba välfärden och att vi måste ha en stark samarbetspartner, sa regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S).
Det var politikerna nu eniga om att de funnit i CMP och det blev därför ingen egentlig debatt under mötet. Istället valde flera politiker att vaja med varningsflaggor.
– Vad händer om kryssningsbranschen kollapsar? undrade Miljöpartiets Stefaan de Maecker. Han sa sedan att ingenting dock tyder på det och branschen tvärtom är på uppåtgående.
I de två tilläggsyrkanden som Åke Svensson lade fram föreslog han att man måste se till att det finns elanslutningar till båtarna som kommer så att de kan använda el från Gotland istället för sina motorer när de ligger vid kaj. Han föreslog också att regionstyrelsen omedelbart sätter igång en mottagarorganisation så att regionen står rustade för det ökade antalet besökare man hoppas på. Enligt en rapport från Sweco kan besöksnäringen få in mellan 90 och 130 miljoner per år genom kryssningsresenärerna.
En annan synpunkt som flera politiker, bland andra Inger Harlevi (M) förde fram, var att landsbygden också måste vara vinnare på den här satsningen.
När fullmäktige sedan fick till omröstningen blev det ett rungande ja för avtalet om kryssningskajen.
Det enda politikerna var oeniga om under mötet var just mötet. Stefan Wramner (M) tyckte inte det var försvarbart att lägga 70 000 kronor på ett extrainsatt möte med bara en fråga. Åke Svensson (S) kallade hans utspel för "ren och skär populism tre veckor före valet".