Fulla orderböcker - inget tal om kris
I går hölls industri- och byggmässan i Flextronics gamla lokaler i Visby.Besökare från byggbranschen rapporterade om fulla orderblock.Det var inget tal om kris.
Fullt upp. Michael Pettersson och Aiden Corrigan (i skägg) berättar om ett fullt orderblock men få ROT-jobb. De är baserade i Väskinde och har fullt upp med jobb som ska utföras i närområdet.
Foto: Tommy Söderlund
I december i fjol återinförde regeringen det så kallade ROT-avdraget. Orsaken var en djupnande ekonomisk kris. ROT står för reparation, om- och tillbyggnad och är ett skatteavdrag för småhusägare och bostadsrättsinnehavare.
Det började gälla 8 december i fjol, men först nu märks det hos byggföretagen.
Går bra ändå
- Det är lite fler som ringt och bett om offerter, men inte mer. Jag har inte märkt att avdraget inneburit någon stor förändring. För min del tjänar jag inget extra, säger Michael Pettersson.
Han instämmer i den bild som majoriteten av byggarna på mässan målade upp för GT i går. Den ser ut så här:
- Det går bra ändå. På Gotland byggs det en hel del och vi har fullt upp, säger Michael Pettersson.
Badrum populärt
Tvåmansföretaget Michael Pettersson Bygg och Kakel har behörighet för våtrum och många som bygger till vill ha ett nytt badrum.
- Hos många finns ett stort behov av att renovera. I dag utnyttjas badrummen inte på samma sätt som när husen byggdes. De används mer och av fler, säger Björn Wellhagen, expert på husbyggnad vid Sveriges Byggindustrier.
Svart blev vitt
Gotlänningen Björn Wellhagen tror att ROT-avdragets främsta bidrag har varit att flytta över svartjobb till den vita sektorn i ekonomin.
På byggmässan gruffades det dock mest åt avdraget.
- Vi märker inte några större effekter, annat än en massa extra pappersarbete av det. För ett litet företag tar det för mycket tid att fylla i alla blanketter som ska in, säger Michael Pettersson.
Nergången i byggsektorn har slagit hårt på fastlandet, men i fjol ökade bygginvesteringarna med hela tio procent på Gotland.
I somras väntades de ligga kvar på en relativt hög nivå, fram till hösten.
Men än tycks inte den fastländska byggkrisen nått ön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!