Fru Markurell får ordet

Länsteatern ger i samarbete med Gotlandsmusiken Fru Markurell- en fri bearbetning av Hjalmar Bergmans Markurells i Wadköping.

Hela ensemblen samlad som ger Fru Markurell.

Hela ensemblen samlad som ger Fru Markurell.

Foto: Stig Hammarstedt

Gotland2013-01-23 14:56

Thomas Sundström som står för pjäsens regi, beskriver uppsättningen som högaktuell.
För visst kan en småstadsbo känna igen sig i den tidens utanförskap och vedermödor så här ett hundra år efter att den skrevs.

- Vår ambition har inte varit att översätta den till vår tid. Men publiken kan ändå känna igen sig i den utanförskap man kan känna i en liten stad, och hur svårt det kan vara att ta plats. Det kan bli ett helvete för den som vill sticka ut. Om stadens begränsade utrymme att vara människa helt enkelt.

Inga väsen

Hjalmar Bergman valde att porträttera den tidens kvinnor på sitt alldeles speciella sätt. De skildrades inte som ett väsen, utan han valde att plocka ned dem från sin piedestal. Något som Thomas Sundström tagit fasta på. Nu är det Fru Markurell som skall få ta plats, och om hennes stora hemlighet som exploderar då sonen tar studenten. Hon var en vacker statartös som vuxit och blivit en framgångsrik krögarmadam i sin despotiske makes skugga.
- Vi har gjort en egen bearbetning av Markurell i Wadköping som i mångt och mycket bygger på boken men som ger kvinnorna plats.

Fru Markurell spelas av Lena Bogegård och rollen som Herr Markurell av Lennart Bäck. Båda är rutinerade skådespelare på Länsteatern, men Thomas Sundström beskriver ändå det hela som en tuff process och en svår läxa för ensemblen.
- Det är väldigt långa repliker och mycket text. Texten är mångbottnad och målerisk, den är som en brokad över en småstad, säger Thomas Sundström och Lennart Bäck fortsätter:
- Texten handlar om modiga och annorlunda människor i en småstad.

Passar alla
Men Thomas Sundström tror inte att pjäsen blir för tung på grund av det, utan att den kan komma att uppskattas både av de som läst Markurells i Wadköping och av de som inte gjort det. Han uppmanar alla svenska och SO-lärare att ta med sina elever till teatern för att se en av våra största svenska klassiker, om än i bearbetat skick.
- Man skall kunna se den helt utan referenser. Det är viktigt att visa att de unga även då var av kött och blod och hade känslor.

Vilhelm Blomgren spelar "gossen", Johan Markurell, och kan visst kliva in i rollen som ung och vilsen i en småstad, även om det är ett hundra år sedan den skrevs.
- Jag känner igen mig i en hel del.

Ingrid Wahlgren som spelar Fru Rûttenschöld, betonar att utanförskapen och vilsenheten inte alls bara gäller i en stad.
- Så kan det vara i vilken socken som helst.

Mer kultur för pengarna

Samarbetet med Gotlandsmusiken beskriver både Thomas Sundström och Dag Franzén som fruktbart, något som Fru Markurell är det senaste exemplet på. Uppsättningen är en bearbetning av teaterpjäsen med musik.
- Folk får mer kultur för pengarna helt enkelt. Musikerna är en del av pjäsen och är med och agerar. De är dessutom med på repetionerna under de åtta veckor vi repeterar.

Avskalat

Scenografin som är avskalad och enkel är utformad av Thomas Sundström och Ulf Grönhagen.
- Vi ville att det skulle se ut som ett stort instängt rum med ett knotigt träd i mitten. Trädet som spirar upp är de som vågar bryta mönstret, något som bryter en fast struktur, berättar Thomas Sundström.
Länsteatern kommer att ge 36 föreställningar av Fru Markurell, med premiär den 27 februari. Sista Föreställningen ges den 20 april.

Thomas Sundström står för musik och regi, samt scenografi. Ulf Grönhagen för scenografi och ljus. Kostym och mask står Evalena Jönsson Lunde för. Teknik Ulf Grönhagen och Mari Ljungström. Sömnad Towe Stoor, producent Lisbeth Pettersson och administration Inga-Lena Söderlund.

På scen:

Lena Bogegård (Fru Markurell) Lennart Bäck (Herr Markurell) Ylva Nordin (Elsa de Lorche)  Bengt-Åke Rundqvist (Perukmakare Ström) Ingrid Wahlgren (Fru Rûttenschöld) Vilhelm Blomgren (Johan Markurell, "gossen") Lars Osterman (professorn i naturkunskap) Erik Skagerfält (Lektor Barfoth) Lars Olov Ahnell (adjunkt Leontin och rektorn) och  Jakob Hellgren (Louis de Lorche).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om