Frivilligoro är inte så stor på Gotland

Sjukvårdspersonal får inte längre ställa upp som frivilliga första hjälpare för Röda Korset, enligt ett direktiv från Socialstyrelsen. I en debattartikel i SvD kritiseras regelverket, som stjälper frivilligverksamheten. På Gotland drabbas dock inte Röda korset i någon större utsträckning.

Gotland2012-07-23 04:00

Socialstyrelsen har utrett möjligheterna för hur legitimerad sjukvårdspersonal kan användas inom frivilig olycksberedskap, lik den Röda korsets första hjälpare bedriver. Enligt tolkningen av reglerna ska legitimerad sjukvårdspersonal ses som just detta även på sin fritid. Det betyder att när exempelvis en sjuksköterska rycker in finns det krav på journalföring och att det ska finnas en medicinskt ansvarig. Detta gör systemet så krångligt att det betyder slutet för legitimerad sjukvårdspersonal inom frivilligverksamheten.

Från och med den 1 november rättar sig Röda korset efter reglerna och på många håll slår det hårt mot den frivilligverksamhet som bedrivs.

- Just för Gotland blir det inget problem just nu. Vi har inte så många som är legitimerade, men på vissa håll på fastlandet är det hälften som är legitimerad sjukpersonal som då försvinner, säger Therese Livemo, Röda korset Gotland.

Röda Korset finns på

plats på bland annat Stångaspelen, tornerspelen och konserter. Något de kommer att kunna fortsätta med eftersom de inte har särskilt många sjukvårdslegitimerade i sin grupp.

Däremot tycker Therese Livemo att det är fel att myndigheter ska bestämma vad utbildad sjukvårdspersonal ska använda sin fritid till.

- Dessutom försvinner ju deras erfarenhet för oss och den är väldigt värdefull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om