Fritt och flexibelt val högskolans nya vapen
Valfrihet och flexibilitet. Det ska bli högskolan på Gotlands nya vapen i kampen om studenterna.- I dag är de flesta utbildningar färdigsnitslade. Studenterna måste redan från början vara oerhört klara över vad de vill bli. Men så fungerar inte flesta, säger högskolans rektor Leif Borgert.
-Vår lösning blir att erbjuda en huvudinriktning, där studenten själv får välja till kurser under resans gång, säger Leif Borgert.
Men det är inte bara studenternas väl och ve man månar om.
- Fler och fler arbetsgivare säger att det inte räcker med bara djupa fackkunskaper. Man vill att studenterna ska ha sociala färdigheter, kunna samarbeta, tala och skriva.
Utanför huvudspåret
Hälften av en treårig utbildning ska ägnas åt kärnämnet. Resten får studenterna plocka ihop själva
- Vi vill stimulera dem till att läsa kurser utanför huvudspåret, att till exempel lära sig att leda projekt. Att kombinera en profesionell med en personlig utveckling, säger Leif Borgert.
- Vi vill också att de ska delta i samhället utanför. Och då finns det ingen plats i Sverige som kan konkurrera med Gotland.
Nyordningen ställer stora krav på högskolan.
- För att få det att gå ihop måste vi ha mer centralt styrda scheman. Och så krävs det större insatser från lärarna, de ska bland annat handleda studenterna att välja bland alla kurser.
Samarbete med Uppsala
För att få ett tillräckligt stort kursutbud och lärarkompetens ska Högskolan på Gotland starta ett samarbete med Uppsala universitet.
Redan i januari påbörjas omdaningen, då en ny typ av mentorsprogram erbjuds alla elever.
I februari startar en temakurs i hållbar utveckling som omfattar studenter på alla program, och till hösten börjar den första kursen, i företagsekonomi, och från höstterminen 2009 ska hela Högskolan på Gotland, som första högskola i Sverige, drivas enligt den nya modellen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!