Fritt flöde av knark och sprit till Gotland

Sommartid passerar fler människor än tidigare Gotlands hamnar och gränskontroller. Men tullverket har inga resurser för att genomföra rutinkontroller och beslag ­trots att trafiken på Baltikum och Polen trefaldigats sedan år 2001.

Gotland2003-07-23 04:00
På tullens Östersjöregion arbetar cirka 75 personer med gränskontroll. Sommartid är knappt 50 personer i tjänst, varav endast 2,5 tjänst finns på Gotland för förtullning och passkontroller ­ både inom hamn och flyg.
­I sommar finns inga resurser till rutinkontroller eller beslag. Vi har brist på personal och hinner helt enkelt inte med, säger gruppchefen Agne Månsson på tullverket i Visby och berättar att tullen under tidigare år har fått extra anslag för att kunna utöka antalet anställda sommartid eftersom trycket är extra stort i hamnarna.
<span class=MR>Bidraget drogs in</span>
I år drogs i stället bidraget in, och ordinarie personal tvangs att skjuta på sin semester.
­ Det betyder i praktiken att det är fritt fram att smuggla in narkotika, sprit och cigaretter via öns olika hamnar och flyg, säger han och befarar att kontrollen kan bli ännu sämre nästa år.
Myndigheten planerar en stor omorganisering av verksamheten i höst. För dagen lutar det åt att de 2,5 tjänsterna på Gotland upphör från och med årsskiftet.
­ Vi har framfört vårt önskemål till ledningen om att få vara kvar på regionkontoret i Karlshamn och huvudkontoret i Stockholm, men gissar ändå att verksamheten på Gotland kommer att läggas ned till förmån för de stora hamnarna och flygplatserna i Sverige, säger han.
<span class=MR>Nedläggningshotad</span>
Redan år 2000 var tullen på Gotland nedläggningshotad. Men tack vare Schengenavtalet år 2001 inleddes ett utökat samarbete med Polis och Kustbevakning ­ och verksamheten räddades kvar.
­ Visst, nuläget på Gotland kan tyckas vara besvärligt, men stora avstånd som exempelvis sträckan Kalmar-Norrköping saknar tullpersonal helt och hållet i sommar, förklarar Karl Gunnheden, chef för Östersjöregionen.
Även han befarar att de nuvarande 2,5 tjänsterna på ön kan bli omplacerade i tullens nya organisation.
­Samhällets resurser räcker inte längre till, tyvärr kan vi inte längre befinna oss i varje hamn. Det lutar mer åt att punktinsatser genomförs i samband med inkommande tips och när akuta hotbilder uppstår i framtiden, säger Karl Gunnheden.
<span class=MR>Beslag av varor</span>
Tullens huvuduppgift har alltid varit att beslagta narkotika, sprit och cigaretter. Förutom att kontrollera pass.
­ Vi verkar mycket i ett förebyggande syfte, om folk vet att tullen existerar smugglar man mindre. Det gäller både för fritids- och handelsresande. Existerar inte vi är risken att flödet blir ännu större, fortsätter Karl Gunnheden och ser lite oroligt på det nya förslaget.
Helst skulle han, som chef för Östersjöregionen, se att antalet tjänster i stället utökades på Gotland.
­ Det finns en teori om att man inte smugglar till öar, men den håller inte ­ för vi vet att mycket smuggel når Gotland, även om själva marknaden är begränsad.
<span class=MR>Katastrofalt</span>
Även tulltjänstemannen Pär Agy, som arbetar på fältet, tycker att förslaget är katastrofalt.
­Det är inte så att jag är egoistisk och tänker på att få behålla mitt jobb. Utan tull på ön ökar smugglingen garanterat.
­Det märks tydligt att länderna i Baltikum och Polen är under ett uppbyggnadsskede. Handeln ökar för varje år vilket automatiskt sätter fler människor i rörelse på Östersjön ­ många av dem hittar hit, säger han och berättar han varje vardag sköter passkontrollen i Slite och Visby under några timmar i samarbete med kustbevakningen.
­Kustbevakningen gör ett bra jobb till sjöss och har cirka 30 personer i tjänst på ön. Den avlastar oss mycket, säger Agy och undrar hur det skulle sett ut utan dess hjälp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om