Friskvårdssatsning gav resultat

Vinsterna är många för arbetsgivare som satsar på friskvård. Både för de anställda personligen och för företaget.
- Vi har minskat sjukfrånvaron med drygt tre procent sedan 2003. Och med tanke på att varje procents sjukskrivning kostar bortåt 300 000 kronor så blir det mycket pengar, säger Lisbeth Ek, administrativ chef vid Gotlandshem.

Gotland2006-03-07 06:00
Att Gotlandshem som företag vinner är en sak, men största vinsten gör nog ändå de anställda. Många har lagt om sina levnadsvanor, blivit piggare, friskare och fått ett mer aktivt liv. Högre livskvalitet helt enkelt. En av dem är Anne-Maj Pettersson. Hon arbetar som kvartersvärd, alltså fastighetsskötare, i kvarteret Höken i nordöstra Visby. Det är ett fysiskt krävande jobb men innan hon fick erbjudandet om friskvård på betald arbetstid så tränade hon inte. Var ofta trött när hon kom hem efter jobbet

Ute och går
- I dag är det helt annorlunda och jag mår så mycket bättre, säger Anne-Maj Pettersson, när vi träffar henne på gymmet. Jag tränar här en gång i veckan men är också mer aktiv på kvällarna. Min sambo, som också jobbar inom Gotlandshem, och jag är ofta ute och går.
Friskvård på arbetstid har Gotlandshems anställda haft sedan hösten 2002.
- Då var det en timme i veckan och de första två åren var det inte så många som utnyttjade det, säger Lisbeth Ek. Det var främst de som redan var aktiva. Men förra året fick vi kontakt med ett friskvårdsföretag och bestämde oss för en bredare satsning.
Hela personalen, cirka 80 anställda, deltog vid en friskvårdsdag vid Traume där de fick träffa Janne Sandberg, tidigare fotbollstränare som i dag jobbar mest med friskvård, Fredrik Malmerfeldt, naprapat och akupunktör, samt Anders Glifberg, som arbetar på gym, och veta mer om kost, motion och vikten av att stärka muskulaturen.

Fick själva välja
De anställda erbjöds en och en halv timmes subventionerad friskvård på betald arbetstid. Och de fick själva välja vad de ville göra. Simma, gå stavgång, träna på gym, spela badminton eller något annat.
- Och det är viktigt att man själv får välja. Då är det lättare att komma igång, säger Janne Sandberg.
Han träffar de anställda på Gotlandshem var sjätte vecka för att höra hur det går och svara på frågor kring kost och motion.
- Det har hänt mycket efter de sex månader som gått, säger han. I dag utnyttjar ungefär 80 procent av de anställda friskvården varje vecka. Många har gått ned i vikt, många mår bättre och de orkar vara vakna och aktiva efter jobbet. De har fått en mer positiv livsstil.
Många av dem som kommit igång att träna på arbetstid har även blivit mer aktiva på fritiden.
- Jag går på gym en gång i veckan på arbetstid, så tänker jag sätta igång med yoga som jag tränat tidigare. Jag funderar på att börja simma också, säger Jill Enström, kvartersvärd i Vitkålen i Visby. Mitt jobb känns i knäna och ryggen, så jag behöver stärka kroppen för att orka.
Sjukfrånvaron inom Gotlandshem har sjunkit. Från sju procent 2003 till 3,8 procent förra året.
- Friskvårdssatsningen kostar oss ungefär 200 000 kronor per år. Men de pengarna har vi igen flera gånger om eftersom varje procents sjukskrivning kostar oss 250 000-300 000 kronor, säger Lisbeth Ek. Kan vi förebygga sjukdom och arbetsskador så tjänar alla på det.

Ökad gemenskap
Gemenskapen har ökat, inte minst mellan dem som arbetar på kontoret och dem som arbetar ute på fältet. Och förutom friskvårdssatsningen för alla så har det också startats en "toppformsgrupp" där sju anställda är med och får mer personliga råd vad gäller kosten, mera motion och uppföljningsmöten varje vecka.
- Jag har ändrat kosten och känner inte längre något sug efter godis och kakor. Och det tar aldrig emot att gå och träna. Tvärtom, säger Anne-Maj Pettersson, som ingår i gruppen.
Gotlandshems satsning fortsätter och företaget hoppas inspirera fler arbetsgivare att inse att det lönar sig att satsa på friskvård. För alla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om