När barn- och utbildningsförvaltningen nyligen redovisade svaren från elevenkäten Måttbandet, där elever i årskurs 3 och 8 fått tycka till om sin skola, fick friskolorna sammantaget lägre betyg än de kommunala skolorna. Åttondeklassarnas svar visar på stora variationer mellan de tre högstadiefriskolor som deltagit i enkätundersökningen.
Nöjda
Guteskolans elever är de mest nöjda, jämfört med samtliga tio skolor i undersökningen, både kommunala och friskolor.
På Atheneskolan är flickorna nöjdare än regionsnittet, medan pojkarna är mindre nöjda än genomsnittet. Och skillnaden mellan könen är stor.
- Vi har en dipp på pojkarna i årskurs åtta och det får vi naturligtvis fundera på, säger rektorn Maria Westerlund i en kommentar.
Hon menar att en förklaring är att skolan endast har två klasser i årskurs åtta, med totalt cirka 25 pojkar och att varje svar därför får stort genomslag i enkäten.
- Jag kan tänka mig att det är lättare att få ett jämnare resultat om man är en stor enhet, här får vi större diffar från år till år. Men vi ska ta siffrorna på allvar, säger Maria Westerlund och fortsätter:
- Visst har vi på Athene saker vi måste jobba med. Här är det killarna i årskurs 8 som vi måste prata med och ta reda på vad det här står för.
Hassela
På Hasselas skola, KA Westberg, är eleverna minst nöjda med sin skola.
Rektorn Jessica Nilsson tycker dock att man måste ta hänsyn till elevernas bakgrund, då man tolkar svaren i enkätundersökningen.
- Många av våra elever tycker inte att det är jättekul att gå i skolan, utan det är ett måste. Vi har elever från hela landet som har en misslyckad skolgång med sig sen tidigare, säger hon.
Enligt Jessica Nilsson gav eleverna dock skolan höga betyg när det gäller till exempel trygghet och de flesta svarade att deras lärare trodde att de skulle klara målen.
Genomslag
Men eftersom eleverna är så få, fick enskilda svar om exempelvis städningen väldigt stort genomslag i enkäten.
- Vi har varit väldigt upprörda i dag (läs i går). Vi har 13 elever och jag tror att det var nio som svarade och det blir helt fel när man jämför deras svar med skolor med 500 elever. En elev hos oss utgör elva procent. Det ger ingen rättvis bild, ingen schysst bild överhuvud taget, säger Jessica Nilsson.
Per-Olof Sahlberg, tillförordnad skoldirektör, tycker att Måttbandet är ett bra verktyg, men är väl medveten om att enkätsvaren kan vara missvisande.
- Enkäter är bra och viktiga, men hur och när de genomförs - och av vem, kan påverka mycket, menar han.
- Det här är bara ett av många verktyg, därför får man inte göra det till ett kemiskt rent resultat. Det här är en temperaturmätning, just nu och den är viktig, men det finns jättemycket mer att göra och hoppas jag att rektorerna gör, säger han vidare.