Från vegetarisk färdigmat till snus
Torkade grönsaker, vinäger, salladsdressingar, bröd, vegetarisk färdigmat och - snus.Produktionen av minst sagt skiftande livsmedelsprodukter i Gotlands livsmedelscentrum är nu i full gång. En triumf, en kämpainsats och en laginsats att ro hem det här menade LRF Gotlands ordförande Peter Olsson.I går invigdes anläggningen officiellt.
Här finns också ett provkök för att testa nya livsmedelsidéer. I kontorsbyggnaden återfinns Livstek (före detta Gotlands livsmedelsinstitut) som är centrum för praktiskt livsmedelsteknik.
Senaste verksamheten var Ingelsta kalkons korta gästspel men från 1999 stod fastigheten tom. Gotlands industrihus sökte efter användare och sedan har mycket arbete lagts ner av bland andra kommunen, LRF och Almi.
GLC bildades som ett nätverk 2001 av företag som var intresserade av att gå in i anläggningen. Dagens verksamhet påbörjades 2002 när det första företaget flyttade in. En av idéerna är just att tillhandahålla lokaler lämpliga för livsmedelsproduktion.
Susanne Welin Berger, ordförande i GLC ekonomisk förening, redogjorde för bakgrund och mål i sitt invigningstal:
Anläggningen är en stor resurs och en möjlighet att vidareförädla livsmedel. Stegvis händer det nu saker i lokalerna, i dag används ungefär hälften av de användbara produktionslokalerna.
<span class=MR> Nu kör vi.</span>
LRF Gotlands ordförande Peter Olsson hade fått uppdraget att klippa det långa, blågula invigningsbandet. Han alluderade till onsdagens dramatiska match i ishockey-VM:
Det känns som att vi började vid 1-5 och sen har vänt till 6-5. Det är en triumf att ro hem det hela, det har varit en kämpainsats och en laginsats. Nu ska vi njuta av det här en stund, sen krävs hårt arbete.
Han påpekade också livsmedelsproduktionens fortfarande viktiga roll för arbetstillgången på ön.
Direkt och indirekt svarar livsmedelsindustrin för 25 procent av sysselsättningen på Gotland. Jag tycker att detta nonchaleras ibland.
Framöver hoppades han på ett utvidgat samarbete med exempelvis Lövsta och Högskolan i nätverksform.
<span class=MR>Företagen i GLC</span>
Efter bandklippningen följde en rundvandring i lokalerna där de företag som är på plats presenterade sig och sina produkter.
I dag finns följande företag med produktion inhyrda i GLC:
EKM livsmedel med varumärket Meny Gotland, producerar och säljer grillspett. Gotlandssnus, Henrik Jakobsson. Gotar AB, Kjell Birath och Nico Deinum, torkning av Kravproducerade grönsaker.
Britt-Louise Pettersson, Goliatprodukter, samarbetar med Bertholdsson & Holm och producerar bland annat smaksatt vinäger, senap och choklad.
<span class=MR>Andra intressenter</span>
Widegrens gård tillsammans med Gutisk handel, utvecklar i försöksfabriken nya vegetariska produkter som hamburgare.
Adnan Kayal, utvecklar i försöksfabriken produktion av falafel.Semikolon, Hans M Gabrielson, producerar senap och dressing. Gotlandsbrödet, satsar på produktion av ny produkt till hösten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!