Från minus till plus för ATG-kliniken
För ett år sedan varslades personal vid ATG:s hästklinik på Skrubbs. Verksamheten gick med ett underskott på runt en halv miljon kronor och åtgärderna var nödvändiga för att kunna behålla kliniken kvar på ön.
- Det ser bra ut, säger Per Johansson, vd för ATG:s Hästkliniker AB. Vi har aldrig haft så höga intäkter på Gotland som förra året och aldrig haft så många besök. Totalt hade vi 1 750 besök under 2008.
Idag är bemanningen vid kliniken en veterinär och tjänsterna som veterinärassistenter är på 1,4. Tidigare arbetade en veterinär och 3 assistenter vid kliniken.
Har det funnits risk att Gotland skulle stå utan ATG-hästklinik?
- Inte från min sida men det är klart har man en verksamhet som går med en halv miljon minus så måste man göra något och det har vi gjort. Jag är nöjd med verksamhetens utveckling och den bemanningsnivå vi har idag.
Ni hade rekordmånga besök förra året. Har de gotländska hästarna varit sjukare?
- Nej, det tror jag inte jag ser det snarare som ett tecken på det sätt som de anställda jobbar.
Distriktsveterinärerna utökar på ön med ytterligare en tjänst på stationen i Roma och en distrikstveterinärstation har öppnats i Hemse. Hur ser du på det?
- Jasså, det visste jag inte. Nej, det ser jag bara som positivt, att man får ett väl fungerande joursystem på distriktsidan. Jag upplever det som att vi har mycket att göra.
Just nu är Gotland drabbat av A2-influensan och Skrubbs håller stängt. Hur påverkar det er ekonomi, ATG kliniken ligger ju på Skrubbs, och ni inte kan ta emot samma mängd med kunder?
- Stallbacken är stängd, det är helt rätt, men det brukar ta några veckor så är influensan över. Vi går över till en ambulerande verksamhet, det vill säga vi besöker hästarna ute i fält. A2-influensan påverkar vår ekonomi endast marginellt, det är snarare så att det är mer bekymmersamt för hästarna som är sjuka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!