från hyrläkarstoppet - och "krassliga friska" får bota sig själva
I går beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att sålla fler sjuka "vid dörren", samt att begära dispens från hyrpersonalstoppet.- Då kan de mest negativa konsekvenserna för befolkningen undvikas och personalens arbetsmiljö bli dräglig, säger ordförande Åke Svensson, s.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, som sedan Jan-Olof Henrikssons avgång leds av t.f. sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg, har uppdragits att föreslå åtgärder för att lösa uppgiften inom budget, utan att äventyra patientsäkerheten.
Primärvården har i dag 22 av 32 familjeläkartjänster tillsatta. Mest underbemannad är Roma VC, med en läkare och 1,9 vakanser. Patienter har redan flyttats till andra vårdcentraler, vilket försämrar servicemöjligheterna likt ringar på vattnet.
Begär dispens
Nu fastslås att det innebär en "medicinsk risk då prioriteringar sker under press". Det kan till och med gå så långt att vårdcentralen i Roma tvingas stänga.
Enligt Ann-Christin Kullberg kan "krassliga friska" nu och inom överskådlig tid räkna med att inte få träffa läkare alls inledningsvis. I stället får personal med som lägst sjuksköterskegrad avgöra vilka som slipper igenom sållningen.
- Det tuffaste jobbet man kan ha inom gotländsk vård just nu, är nog att vara mottagningssköterska på Roma vårdcentral.
I går beslutade dock HSN att begära dispens från hyrpersonalstoppet, för att få en läkare till Roma. Förfrågan ska behandlas av KSAU.
Frågan om egenvård kommer även att aktualiseras ordentligt i den pågående framtidsutredningen.
Ingen ny sjukgymnast
HSN beslutade också att inte ersätta den sjukgymnast (en av fem) som avvecklade sin verksamhet på Hansahälsan den 30 september. Åtgärden beräknas spara 575 000 kronor, vilket motsvarar 2 573 behandlingar.
Ann-Christin Kullberg menar att det egentligen inte är optimalt att spara pengar utan en grundlig utredning, men konstaterar att det under omständigheterna var en möjlighet som måste tillvaratas.
Vassare ögondirektiv
Sedan 2002 har öns ögonsjukvård följt ett beslut av HSN, som anger att personer med bättre synskärpa än 0,5, inte är aktuella för ögonoperation. I går beslutade dock nämnden anta nya, mer detaljerade, nationella riktlinjer.
Enligt dessa tas hänsyn till synskärpa och patientens svårigheter att utföra dagliga synkrävande aktiviteter. Utöver de medicinska bedömningarna ska patienterna själva, i en särskilt frågeformulär, få gradera hur de upplever sig hindrade av synproblemen.
Den tidigare kön för gråstarroperation på Gotland, har under året arbetats bort.
Rekryteringsprocessen för att hitta en ny hälso- och sjukvårdsdirektör inleds "omedelbart". Annonsering förväntas ske i månadsskiftet oktober/november och förhoppningen är att kunna tillsätta tjänsten före sommaren 2006.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!