Förra veckan presenterade finansminister Anders Borg (M) de senaste prognoserna för Sveriges ekonomi. Och hur man än räknar och oavsett politisk färg på glasögonen är en sak tydlig - högkonjunkturen är här och svensk ekonomi är på väg upp.
Gotland åker med, naturligtvis, också här minskar arbetslösheten och fler får jobb.
Sambanden är komplexa
Mathias Cöster är universitetslektor i företagsekonomi vid Högskolan på Gotland. Han vet hur allt hänger ihop. Sambanden mellan hög- och lågkonjunktur är komplexa, och mekanismerna inte helt enkla att förklara.
- Jag tror inte att gemene man kanske har de övergripande kunskaperna om hur allt hänger ihop. Har man bostad och jobb tuffar det ju på ganska bra ändå, oavsett om det är låg- eller högkonjunktur. Däremot är de individuella skillnaderna på hur man påverkas stora. Vissa kanske blir arbetslösa när ekonomin går nedåt, medan andra faktiskt får mer pengar att röra sig med eftersom räntorna på huslån varit väldigt låga, säger han.
Ljust överlag
Men för Gotlands del ser framtiden ljus ut överlag.
- Vi ser tydligt att efterfrågan ökar, och eftersom Sverige är exportberoende är detta positivt. Och det är samma sak för Gotland som också är beroende av att exportera det som produceras, främst till fastlandet men också en liten del till utlandet. Vi har en för liten marknad på ön för att kunna omsätta allt vi producerar, säger han.
Och för en ö där turismen är en viktig inkomstkälla finns också positiva effekter.
- Folk får lite mer pengar i plånboken att spendera. I en lågkonjunktur är det den här typen av utgifter som är det första man drar in på. Nu blir man mer beredd att lägga pengar på resor, upplevelser, restaurangbesök och liknande. Man unnar sig saker.
Nya vägval
Enligt Mathias Cöster är det inte bara det vi ser på bankkontot som spelar in. Bakom allt ligger en känsla av att "det går bra nu".
- Det finns en psykologisk faktor, vi hamnar i ett positivt tänk. Det kan göra att vi känner oss mer benägna att göra saker som vi inte skulle gjort under en lågkonjunktur.
Hans råd till företagare är konkreta:
- Det gäller att se över två saker. Produktionskapacitet och personal. Har vi de maskiner och den utrustning som behövs för att tillgodose en ökad efterfrågan, och har vi den personal som krävs för att klara av jobbet.
- I båda fallen innebär det förstås ökade utgifter, men det är också investeringar för framtiden. Samtidigt är det viktigt att inte tro att högkonjunkturen per automatik leder till en ökad efterfrågan. Det gäller att arbeta aktivt gentemot kunderna och se till att man har något ett erbjuda.
Och för dig som privatperson kommer chanserna att göra helt nya vägval.
- För den som blev av med sitt arbete under nedskärningarna finns möjligheten att få ett nytt jobb, även om det kanske innebär att man måste flytta. Och för den som redan har sysselsättning kan det öppnas möjligheter att byta jobb eftersom efterfrågan ökar och fler tjänster blir lediga, säger Mathias Cöster.
- Kanske blir det lite dyrare att bo i och med att räntorna går upp. Men samtidigt finns också möjligheten att göra en ny värdering på sitt hus och därmed också få bättre villkor.