Framtidstro men också viss oro bland öns nötköttsproducenter
Gotlands nötköttsproducenters årsmöte 2006, avlöpte i går smidigt och utan hetare diskussioner.Under dagen klargjordes att det finns framtidstro, att det inte blir några fler "salmonellaslakter" i Visby och att utökade BSE-kontroller kommer att slå mot öns köttproducenter.
De efterföljande årsmötesförhandlingarna på Stenkumla bygdegård, avlöpte relativt snabbt och diskussionerna slutfördes utan mankemang. Så även senare, när ordet släpptes fritt.
Tongångarna var mestadels positiva med en hel del tal om investering, samverkan och vidareutbildning.
Dock höjdes några oroliga röster kring salmonella, bland annat i frågor till Maud Gardell, Lantmännen.
Hon klargjorde exempelvis att de har ett enda foder som består av enbart svenska råvaror, och att Lantmännen, om man via sitt foder skulle sprida smitta till en gård, tar sitt ekonomiska ansvar.
Det pågår även en nationell kamp, för att nötköttsproducenter ska få samma möjligheter till ekonomiskt salmonellaskydd, som svinproducenter har.
Ingen salmonellaslakt
I slutet av januari i år transporterades 400 misstänkt salmonellasmittade svin till Gotland, för slakt på Swedish meats. Då fastslog man att Visbyslakteriet var väl lämpat för ändamålet, eftersom det säkert kan separera visst kött från annat.
I går konstaterade dock slakteriets Mats Hallvede, att det inte blir fler salmonellaslakter på ön.
- Vi har sagt nej. Om nu djuren skulle ha salmonella, då är det ju väldigt dumt att flytta omkring dem.
I stället har Swedish meats köpt ett mindre slakteri i södra Sverige, där man nu enbart slaktar salmonellamisstänkta djur.
Fler BSE-tester
BSE - galna ko-sjukan, som nyligen för första gången konstaterats i Sverige - dryftades dock inte alls.
Det förvånade inte Mats Hallvede.
- Risken är enormt liten!
Trots det väntas även Sverige tvingas till det utökade kontrollprogram som övriga EU-länder redan har.
- Förr testade vi var tionde djur över 30 månader. Nu kommer vi troligen att få testa varje djur över 30 månader.
Det slår tillbaka mot nötköttproducenten, som för varje testat djur får ett prisavdrag på 60 öre per kilo kött. Kanske medför det, längre fram i kedjan, höjda konsumentpriser.
Ny betesförmedling
Mats Hallvede kungjorde också att han tänker fortsätta kämpa för att öns slaktdjur slaktas på Gotland - inte på fastlandet.
- Vi behöver varenda klöv i stan, om vi ska vara kvar!
Han berättade vidare att man nu gör ett nytt försök med den betesförmedling som skulle dragits igång i fjol vår. Tanken var att djurägare med djur "till övers" och ägare med bete "till övers", skulle kunna dra nytta av varandra.
Ingen markägare hörde av sig - då. Framåt försommaren ges nytt tillfälle, med betesträffar på norra och södra ön.
Mötesdagen avslutades med att länsstyrelsens Henrik Persson talade om "landskap i förändring - våtmarker i går och i dag".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!