Främmande försämra färjetrafiken
Att fördela om det statliga stödet från färjetrafiken till flyget är "en spännande idé" tycker Destination Gotlands tillförordnade vd, Jan-Eric Rosengren.
Det framkom vid årets upplaga av Öppet Forum i regi av Destination Gotland.
Ett 80-tal intresserade hade tagit sig till Borgen men bara en handfull hade frågor att komma med, de flesta var där för att lyssna på debatten och få information.
Per-Erling Evensen menade också att den rapport som flygnäringen hänvisat till vad gäller vilken miljöbelastning flyg- och färjetrafiken utgör, inte är helt rättvisande vid en jämförelse.
- Jonas Åkermans rapport väger in hela vår verksamhet, även avlysta turer med farligt gods och samtliga godstransporter. Skulle vi bara räkna på passagerartrafiken blir det helt andra siffror, förklarar Per-Erling Evensen.
Däremot väcktes ett par förslag som föll i god jord, bland annat att föräldrar som lämnar sina barn för umgänge på andra sidan vattnet, ska kunna åka på samma biljett tillbaka. I praktiken är man ju bara i land för att lämna över barnet till den andra föräldern, sen kliver man ombord igen.
- En bra idé, jag vet att andra rederier har det så, jag noterar förslaget med glädje, svarade Per-Erling Evensen, informationsansvarig på Destination Gotland.
Många frågor som kom upp känns igen från tidigare debatter. Till exempel problemet med anslutningstrafiken till pendeltågen i Nynäshamn. Besökarna i Borgen fick veta att näringslivet på Gotland är enigt i sin ståndpunkt att båten ska gå 16.45 och att det inte går att tidigarelägga turen med ens tio minuter. Detta eftersom man vill kunna ta emot beställningar så långt på dagen som möjligt för att lova leverans nästa dag. Däremot fick vi ingen förklaring på varför just dessa tio minuter var så avgörande.
I underlaget till ny upphandling för gotlandstrafiken ingår en större frihet i prissättningen vilket gör att Destination Gotland kan anpassa priserna mer, satsa på kampanjer och temaresor med avvikande pris. Någon förändring i priset för gotlänningar sades det dock inget om, i dag reser ju gotlänningar till samma pris året om, oberoende av säsong.
Efter sommaren och före årets slut ska det också vara möjligt att boka plats själv på båten om man bokar via hemsidan, vilket 50 procent av resenärerna gjorde under 2006. Detta efter flera års önskemål om just detta. Men de som bokar via telefon kommer inte att ha denna möjlighet.
- Det skulle leda till alldeles för långa bokningssamtal och därmed längre väntetider i telefonkön, konstaterade bokningsansvarige Peter Lindström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!