Förvaltare anklagas för mygel

Föräldrarna till en gotländsk kvinna ifrågasätter redovisning av 1,4 miljoner kr.

Gotland2008-02-20 11:15

- Det här är väldigt ovanligt och jag har aldrig varit med om det tidigare.

Det säger Ulf Linnerhed på länsstyrelsen på Gotland, med anledning av kravet från ett föräldrapar att få se kvitton och räkningar som styrker vad dottern haft för utgifter.
Det ovanliga är inte kravet i sig, utan det faktum att förvaltaren vägrar att lämna ut några kvitton.

Kvinnan vars ekonomi det handlar om är 30 år och myndig, men hon har en juridisk förvaltare med uppdraget att förvalta hennes ekonomi. Som sådan är förvaltaren skyldig att varje år redovisa hur pengarna används i en årsredovisning som lämnas till bland andra föräldrarna. Föräldrar till myndiga personer som genom domstolsbeslut fått en förvaltare har också, enligt föräldrabalken, rätt att få se alla underlag till årsräkningen om de begär det.
Men i det här fallet säger sig förvaltaren inte kunna lämna några underlag i form av kvitton, eftersom förvaltaren inte har dem hos sig. Förvaltaren har nämligen i sin tur anlitat en revisor som tagit hand om både årsredovisning och kvittounderlag, men som bara lämnat ifrån sig årsredovisningen.
Upplägget är till för att dölja oegentligheter från förvaltarens sida, hävdar föräldrarna.

- Det är lite underligt att förvaltaren vänder sig till ytterligare en person, säger Ulf Linnerhed till helagotland.se.

Konflikt med dottern

Till saken hör att det finns en konflikt mellan den 30-åriga kvinnan och hennes föräldrar. Kvinnan vill inte att föräldrarna ska ha insyn i hennes ekonomi och anser att de begär ut underlagen bara för att kunna kontrollera hennes pengar.
 
- Det som talar emot kvinnan och förvaltarens sak är att en förvaltare utses av en domstol för att ta hand om en persons juridiska uppgifter och förväntas då klara sitt uppdrag själv, säger Ulf Linnerhed.
Hans uppdrag är nu att ta ställning till om det är ok att godkänna en förvaltares årsräkning som är gjord av en utomstående. Frågan är om en förvaltare får delegera en del av årsräkningen till en part som inte utsetts av domstol.

Föräldrarna har försökt att få handlingarna utlämnade genom att gå till överförmyndarnämnden. I juli 2007 avslog nämnden föräldrarnas begäran.

Föräldrarna har även försökt få ut underlagen genom att gå till domstol.
År 2005 bedömde kammarrätten att föräldrarna inte kunde få ut de handlingar som de krävde, eftersom de inte fanns hos förvaltaren. Tredje part, i det här fallet revisorn, har ingen skyldighet att lämna ut någonting. Däremot prövade inte kammarrätten frågan om överförmyndarnämnden har rätt att godkänna en förvaltares årsräkning som bygger på en berättelse.

Om kvinnan och förvaltaren säger att de valt att göra så här för att föräldrarna inte ska kunna få insyn i hennes ekonomi, är det ok?

 

- Nej, det är det inte. Kvinnan är myndig och har dessutom en förvaltare som ska säkerställa hennes bästa. Jag tycker egentligen inte att föräldrarna har med hennes ekonomi att göra, men nu är lagen sådan. Det är inte tillåtet att beskära en parts ställning, säger Ulf Linnerhed.

Årsräkningen omfattar också ovanligt mycket pengar, cirka 1,4 miljoner kronor. Kvinnan har ett bolag som omsätter en hel del.

- Det här är väldigt ovanligt och jag har aldrig varit med om det tidigare. Jag har skickat ut frågan till andra länsstyrelser i landet för att höra hur de ställer sig till problemet.

  • Tingsrätten får besluta att anordna förvaltarskap för någon som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande är ur stånd att vårda sig eller sin egendom.
  • För förvaltarskap gäller att den enskilde inte skall fråntas sin rättsliga handlingsförmåga i större utsträckning än som är befogat i det enskilda fallet.
  • När rätten meddelar ett beslut om anordnande av förvaltarskap, ska den samtidigt förordna en förvaltare att utföra uppdraget.
  • Skillnaden mellan godmanskap och förvaltarskap är att förvaltaren inte är beroende av den enskildes samtycke för sina åtgärder utan har att handla på eget ansvar i den enskildes intresse och för dennes räkning.
  •  Upphörande av förvaltarskap kräver i regel stöd i läkarintyg eller likvärdig utredning som visar att förvaltarskap inte längre behövs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om