Fortsatt strid om bygget vid Kinbergs plats i Visby

Bostadshuset på fastigheten Berget 24 vid Kinbergs plats i Visby har åter stoppats. I varje fall tills vidare.
Det är kammarrätten som meddelat prövningstillstånd och beslutat om inhibition sedan länsrättens positiva dom från den 28 november 2005 överklagats.

Gotland2006-01-03 06:00
Detta innebär att det bygglov som Leif Pettersson, Visby, beviljats inte gäller till dess kammarrätten prövat ärendet.
Länsrätten ansåg att länsstyrelsen inte haft fog för beslutet att upphäva bygglovet. Domen, som innebar att bygglovet skulle gälla, överklagades av SE-Bankens Personalstiftelse för Rekreationsändamål och Visby Arbetareförening i egenskap av grannar och ägare till Berget 1 respektive Stopet 11.
De klagande yrkar nu i första hand att kammarrätten ska undanröja länsrättens dom i sin helhet. I andra hand att domen undanröjs i den del som medger att byggnationen på Berget 24 placeras närmare tomtgränsen till Berget 1 än 4,5 meter och blir högre än 6 meter.
Om kammarrätten kommer fram till att byggnadslovet inte kan undanröjas på detta sätt skall i varje fall inte altanen tillåtas i direkt anslutning till fastigheten Berget 1.

Uppfyller inte kraven
De klagande anser att den planerade byggnationen på Berget 24 inte uppfyller kraven i plan- och bygglagen.
Sammanfattningsvis hävdas att länsrättens dom är dåligt underbyggd och innehåller klara brister och felaktigheter.
Det är med hänvisning till domens vikt för kommande bygglovsärenden i Visby som kammarrätten borde bevilja prövningstillstånd i målet, ansågs de klagande.
Länsrätten konstaterade i sin dom att den på plats kunnat slå fast att byggmöjligheterna begränsas av fastighetens speciella läge invid klippkanten. Därmed ansågs det finnas "särskilda skäl" att tillåta byggnationen.
De klagande ifrågasätter starkt länsrättens resonemang och undrar:
- Vilka är de särskilda skälen?
- Skulle det faktum att tomten avgränsas av en klippkant innebära att det inte är rationellt att bygga på något annat sätt än det föreslagna?
Den enda begränsning som klintkanten innebär är ju att det inte går att bygga ännu större... Den innebär ju knappast några hinder för att uppföra en mindre byggnad.
Det var i oktober 2003 som Leif Pettersson fick bygglov för ett flerbostadshus med sju lägenheter och nio garageplatsen på den aktuella fastigheten. Huset skulle bli 11 meter högt med två våningar och vindsvåning
Beslutet överklagades till länsstyrelsen av SE-bankens personalstiftelse och Visby Arbetare förening.

Stöd av länsstyrelsen
De klagande fick stöd av länsstyrelsen och bygglovet upphävdes. Länsstyrelsen var av den bestämda uppfattningen att huset inte passade in i den medeltida miljön. Projektet stred mot omgivningskravet i plan- och bygglagen.
Fastigheten Berget 24 skulle bli för hårt exploaterad.
Länsstyrelsen pekade särskilt på att fasaden på klippkanten mot väster med sina stora balkonger och moderna utformning skulle komma att bli "ett stort blickfång i ett mycket exponerat läge i stadsbilden".
Leif Pettersson ansåg i sitt överklagande till länsrätten att länsstyrelsens avgörande helt grundade sig på de inblandade tjänstemännens personliga tyckande.
Inte minst av den anledning måste ärendet prövas i domstol.

Syn på platsen
De klagande vill att Kammarrätten inför sitt avgörande skall göra syn på platsen.
Vid denna syn avser de att låta rättens ledamöter ledsagas av Waldemar Falck, som också bor i det aktuella området (Stopet 12) vid Kinbergs plats.
Waldemar Falck åberopas som sakkunnig.
SE-Banken och Visby Arbetareförening företräds av advokat Johan Gustavsson, Kilpatrick Stockton KB, Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om