Tommy Gardell har föreslagit slopat stöd till de enskilda vägarna två gånger tidigare, med kraftiga protester som följd. Känslorna svallade som mest 2005, då 4 570 gotlänningar skrev under en namninsamling.
- Det här är en mycket större fråga än parkeringsavgifterna. Det märkte jag efter förra sammanträdet, då båda frågorna var uppe samtidigt. Jag fick 20-25 samtal om vägarna, trots att det bara gällde information om tänkbara besparingar, berättar Tommy Gardell.
Bakom namninsamlingen 2005 stod LRF. Björn Dahlström satt i styrelsen då, och har tagit initiativ till det möte som hålls i Atlingbo bygdegård i kväll. På dagordningen står landsbygdens utveckling i stort, men vägunderhållet är tänkt att bli den tunga frågan.
- Vägarna är en symbolfråga för landsbygden. Det handlar inte bara om framkomlighet, utan lika mycket om trygghet. De äldre måste känna att de vågar bo kvar hemma, säger Björn Dahlström.
Omöjlig besparing
Men till mötet kommer Tommy Gardell med lugnande besked. Majoriteten i tekniska nämnden har diskuterat sparförslaget, och kommit fram till att det inte går att genomföra.
- Det är en viktig fråga för landsbygden. Att dra in snöröjning och dammbindning blir alltför tufft. Det går inte, säger Tommy Gardell.
Men han påpekar samtidigt att åtagandet att sköta nära 1 000 kortare privata vägar (som inte får statligt stöd) på tillsammans drygt 40 mil är unikt för Gotland. Stödet har funnits sedan storkommunen bildades 1971. I övriga landet löser fastighetsägarna underhållet själva i vägföreningar.
- Ska vi ha kvar den lösningen måste tekniska nämnden få extra bidrag. Budgetberedningen på Fårö nästa vecka har ärendet på sitt bord. Det krävs 3-4 miljoner kronor extra för att klara både snöröjning och dammbindning, påpekar Tommy Gardell.
I år begär tekniska nämnden inga extra pengar till enskilda vägar. Den 7 maj ska nämnden fatta beslut om besparingar på 2,2 miljoner.
Svåra val
Flera förslag är svåra att genomföra.
- Jag tycker inte att vi kan dra ner på skötseln i innerstan, och att dra in anslaget till Botaniska trädgården är också svårt.
- Däremot ska vi se över skötseln av stränderna. Där har vi ett stort åtagande i dag. Och vi ska också se över om vi kan göra oss av med lokaler som står tomma, säger Tommy Gardell.
Nämnden ska även se över kollektivtrafiken. Taxorna har inte höjts på fyra år, och det kan bli aktuellt att dra in linjer som utnyttjas dåligt.
Bussarna kan därmed bli ett nytt ämne vid kvällens möte. Björn Dahlström hade även hoppats på en diskussion om det 50-tal postlådor som dras in nästa vecka. Postområdeschefen Ronny Larsson var inbjuden.
- Han kunde inte komma, men har lovat att ställa upp på ett möte någon annan gång, berättar Björn Dahlström.