Jakten på gotländsk olja går vidare.
Tio av de jordprover som tagits på norra ön är så lovande att Tethys Oil börjat planera för borrning.
Och på södra delen vill Shale Oil leta olja i ytterligare tre områden.
Under våren 2011 tog Tethys Oil jordprover på 54 platser inom de 54 000 hektar som bolaget mutat in på norra Gotland. Nu har bolaget fastställt tio möjliga borrplatser.
- Vi tror på projektet och vill gå vidare, säger vd Magnus Nordin.
Markägare
Arbetet har redan dragit ut på tiden och Tethys Oil har fått förlängt undersökningstillstånd. Nu tror Magnus Nordin att man under april kommer att kontakta berörda markägare.
- Vi vill detaljstudera de platser vi valt ut noggrannare, säger han.
När det blir aktuellt att börja borra är ännu oklart.
Tre nya ansökningar
På södra Gotland fick Shale Oil i juni förra året undersökningstillstånd för tre områden på sammanlagt 45 600 hektar. Nu har bolaget ansökt om att få tillstånd för ytterligare tre områden. Det gäller 6 125 hektar i Hejnum/Bäl, 1 500 hektar i Silte och drygt 850 hektar i Vamlingbo.
Yttrande
Innan Bergstaten beslutar om de nya ansökningarna ska miljö- och hälsoskyddsnämnden yttra sig.
För de tidigare ansökningarna avstyrkte nämnden förra året tillstånd med hänvisning till att oljeutvinning inte är förenligt med Gotlands miljömål. Dessutom ligger flera Natura 2000-områden inom de tre områden Shale Oils ansökan gällde.
Satsar i Baltikum
Trots Region Gotlands invändningar fick bolaget tillstånd i juni förra året.
Även den här gången finns Natura 2000-områden i de områden Shale Oil söker tillstånd för - och även ett naturreservat. I området Hejnum/Bäl ingår såväl delar av Kallgateburgs naturreservat som Natura 2000-områdena Hejnum Kallgate och Bojsvätar.
Gotlands och Ölands berggrund liknar den i Baltikum. Att intresset för området kring Östersjön är stort, det visar den affär som Tethys Oil gjorde i januari. För 130 miljoner kronor köpte bolaget in sig i ett projekt i Litauen. Där produceras redan 700 fat olja om dagen, och troligen omfattar reserven över 6 miljoner fat.
Även på Öland har jakten efter olja tagit fart. Förra året fick Gripen Gas AB tillstånd att undersöka fem områden på totalt 18 500 hektar.