Maria Amér om sjukdomsläget: ”Mars kommer vara toppmånaden”

Sjukfrånvaron har den senaste tiden varit påtaglig till följd av influensorna som alltjämt härjar. Smittskyddsläkaren Maria Amér ser att smittspridningen är fortsättningsvis stor men också att läget börjar ljusna. 
– Det är fortfarande på en hög nivå men tycks vara avtagande, säger hon.

Influensan har sin kulmen nu i mars.

Influensan har sin kulmen nu i mars.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Gotland2025-03-19 11:30

Årets influensasäsong har på många håll upplevts som tuff. 

 – Det är helt klart en påtaglig influensaepidemi i år och vi har smittspridning av tre influensatyper, två influensa A och en influensa B-typ. Vissa år ser vi mer ett mönster att det är en av typerna som dominerar men i år har vi alla tre typerna som cirkulerar, säger Region Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér.

Äldre personer dominerar inte sjukvårdsstatistiken lika tydligt i år. På riksnivå har andelen unga som behöver vårdas varit högre än vanligt.

– Den här bilden är både nationell och lokal. Vi ser fall i alla åldrar det här året, det domineras av de äldre men det är inte en lika tydlig dominans som andra år. Det här påverkas ju naturligtvis av vilka som provtas, och de äldre provtas ju kanske också i större utsträckning. Den viktigaste åtgärden är det förebyggande arbetet med att erbjuda vaccin mot influensa till de grupper i samhället som rekommenderas vaccin inför influensasäsongen.

undefined
Smittskydsläkare Maria Amér.

Hittills har den här influensasäsongen inneburit 136 konstaterade fall, med 65 fall hittills i mars. Senast antalet influensafall låg på den här nivån var vinterhalvåret 2018-19, då totalt 204 fall registrerades.

– Mars kommer vara toppmånaden sen tror jag att vi kan räkna med att det kommer gå ner. På nationell nivå har man noterat att smittspridningen fortfarande är på en hög nivå, men den tycks vara avtagande för influensa. RS-viruset är på en medelhög nivå och kanske ökande, medan Covid 19 är på en låg nivå.

Stigande temperatur hjälper till att dämpa smittspridningen.

– När det är lite torrare som det är inomhus så blir influensapartiklarna lite hårdare och färdas lättare och längre. När det blir varmare och lite fuktigare så blir partiklarna större och faller snabbare till marken vilket begränsar smittspridningen. 

Beteendeförändringen som sker när det blir varmare utomhus spelar också in, menar Maria Amér.

– Det är en kombination av att inomhusklimatet gör att vi lättare sprider den här typen av luftvägsvirus, plus att vi umgås mer utomhus när det blir varmare och soligare. Det gör att det är ett väldigt tydligt säsongsvirus, inte bara här utan både på norra och södra halvklotet. 

När influensan slår till rejält på det här sättet, skulle det då rentav kunna bli aktuellt att införa restriktioner såsom under coronapandemin?

– Nej det är inte aktuellt. Det här är något som finns i vårt samhälle som vi får lära oss att hantera. Vi ser att det är många fall men vi har inte någon uppfattning att folk är mer sjuka, det har inte varit en ovanligt hög belastning på sjukvården. Men det är absolut en hög smittspridning med många sjuka vilket kan förklara att vi ser fler svårt sjuka internationellt, säger Maria Amér. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!