Virkespriserna stiger när byggboomen fortsätter

Efter att virkespriserna legat stilla under vintern så har de återigen stigit de senaste veckorna. Detta samtidigt som efterfrågan på trävaror är fortsatt stor. ”Jag skulle säga att det ännu högre tryck än förra året”, säger Henrik Wickström på Stånga brädgård.

”Kunderna har läst så mycket om virkespriserna den senaste tiden, så de vet oftast om läget när de kommer och köper det de behöver”, säger Henrik Wickström på Stånga brädgård.

”Kunderna har läst så mycket om virkespriserna den senaste tiden, så de vet oftast om läget när de kommer och köper det de behöver”, säger Henrik Wickström på Stånga brädgård.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2022-05-02 10:58

Under förra året rapporterade flera medier i landet om hur en omfattande virkesbrist i kombination med skenande priser på trävaror påverkade såväl hemmabyggare som stora entreprenörer. Detta samtidigt som det rådde total byggboom när många spenderade mer tid i sina hem som en följd av coronarestriktionerna. 

När vi nu nått våren 2022 kan vi konstatera att den stora bristen på virke verkar vara avhjälpt för tillfället, detta trots att kundernas efterfrågan på byggmaterial verkar vara minst lika stor nu som under våren 2021.

– Det tog rejäl fart i mars, och jag skulle säga att det är en ökning med 15 procent i år jämfört med i fjol, säger Henrik Wickström, som äger och driver Stånga brädgård tillsammans med sin bror Björn.

undefined
Under våren 2022 har virkespriset stigit med omkring 8 procent, men ser man på de senaste 18 månaderna så är motsvarande ökning omkring 80 procent.

Han får medhåll även från kollegor på brädgårdar i Visby, som även de ser en fortsatt stor efterfrågan.

– Det är likadant nu som för ett år sedan, men på ett annorlunda sätt. 2021 var många hemma i pandemins tecken och hade tid över. Nu jobbar man som vanligt, men då byggs det mycket hos byggföretagen istället. Kort sagt är det färre privata byggen, men fler stora projekt, säger Göran Appelquist, vd och delägare på Österby brädgård.

Men hur ser det ut med den virkesbrist som präglade fjolåret?

– Tillgången på virke är betydligt bättre i år än förra året. Då var det verkligen brist, men i dag får man tag på åtminstone det mesta.

Den stora anledningen till detta är att sågverken, som i vanliga fall går ner i verksamhet under vintermånaderna, nu istället gick för högtryck för att bygga upp sina lager.

– De svenska sågverken är bättre förberedda nu än de var för ett år sedan, konstaterar Göran Appelquist, och får medhåll från Linus Olofsson, platschef på Snicken i Visby.

– Sågverken såg väl en möjlighet att tjäna lite mer pengar, så tillgången på trävaror är god än så länge, säger han.

undefined
”Kriget påverkar virkespriserna, och efter en lugnare period under vintern så är priserna nu högre än vad de var i augusti i fjol”, säger Göran Appelquist, vd och delägare på Österby brädgård.

Om virkesbristen förbättrats sedan förra året så har virkespriserna däremot stigit ytterligare under våren efter en något lugnare vinter. Det finns olika uppgifter på hur stor prisökningen varit de senaste åren, men vissa medier har rapporterat om en uppgång för priset på trä på runt 80 procent de senaste 1,5 åren. 

– Från januari 2021 så är det en stor prisökning som skett. Priserna har legat mer eller mindre stilla under ett par månader, men nu under våren kom en ny prisökning på omkring 8 procent, säger Henrik Wickström på Stånga brädgård.

Vad beror den senaste prisökningen på?

– Den största delen är nog den stora efterfrågan, men priserna påverkas nog också av att boven i öst inte får sälja något för tillfället. 

undefined
På Stånga brädgård har man bråda dagar. Delägaren Henrik Wickström säger nämligen att efterfrågan på trävaror gått upp omkring 15 procent sedan våren 2021, då det talades om en pandemi-byggboom.

Med "boven i öst" syftar Henrik givetvis på Ryssland, som till följd av invasionen av Ukraina belagts med sanktioner som begränsar export av i stort sett allt. Henrik Wickström betonar att Stånga brädgård aldrig köpt varor från Ryssland, men förklarar att kriget påverkar priserna för alla.

– Det är en global marknad, så det påverkar ju även oss när andra länder i Europa måste vända sig till den skandinaviska marknaden för att få tag på virke och trävaror som de annars hade importerat från Ryssland. 

Göran Appelquist:

– Prisbilden styrs mycket av exporten. Förra året var det en skalbagge som förstörde en massa virke i Kanada, och nu är det kriget i Ukraina som påverkar prisbilden. 

Stånga brädgård

På familjeföretaget Stånga brädgård har man klarat sig bra trots den stora virkesbristen under 2021. Anledningen till detta är att man är en av få brädgårdar på ön som har ett eget omfattande lager med virke som man kan såga till på plats i Stånga utifrån kundernas beställningar. 

"Vi får ta emot mycket specialbeställningar, såväl från gotländska kunder som från fastlandet", säger delägaren Henrik Wickström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!