Första nämnd som skrotar arbetsutskottet
Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att som första gotländska nämnd skrota arbetsutskottet, au.De ärenden som först skulle avhandlats vid au:s sammanträden kommer i stället att tas upp direkt vid nämndsammanträdena.Något som skall förstärka demokratin i och med att information och inflytande ökar för de ledamöter som inte ingår i au.Förhoppningsvis kan det också spara pengar. Ett tufft 2003 väntar nämligen nämnden. Drygt en miljon kronor skall den spara.Sammanlagt minskar därmed nämndens del från fyra till tre procent av kommunens sammanlagda nettokostnader.
Vi har haft tuffa besparingar ett par år. I år handlar det om en miljon kronor, konstaterar hon.
Förra året landade det på sju miljoner kronor (först fyra miljoner som ökades med två under året plus effekten om ca en miljon via det generella stoppaketet). I år handlar det således om en miljon kronor.
I och med detta krymper också vår nämnds andel av Gotlands kommuns totala nettokostnad under 2003. Nu blir den tre procent. Den har tidigare varit fyra procent och där ligger en majoritet av landets kommuner, framhåller Margareta Persson, (m).
Det har skett en drastisk omfördelning och vi har fått dra vårt strå till stacken, noterar Majvor Östergren. Vi har 115 miljoner att jobba med och diskuterar vad som ska prioriteras.
<span class=MR>Arbetsutskottet skrotas</span>
Något som framöver inte kommer att prioriteras är sammanträdena med arbetsutskottet, möten som normalt förbereder ärenden som nämnden sedan slutgiltigt behandlar.
Vi kommer i stället att diskutera och ta besluten direkt i nämnden. På så sätt ökar vi demokratin och inflytandet för ledamöterna i nämnden, menar Majvor Östergren.
Man hoppas också på en besparing även om den förmodligen inte blir så stor eftersom nämndsammanträdena i stället lär bli längre.
Sparar vi pengar också blir det dubbelt upp, en bonus.
Margareta Persson ger oppositionens välsignelse till detta förslag.
Vi tillstyrker. Det är intressant och spännande och det viktiga är politikens innehåll.
Ett arbetsutskott måste dock finnas enligt kommunens regelverk och därför valdes ändå ledamöter till ett sådant i går. Men nu kommer de bara att kallas in om det föreligger ärenden som anses befogade att tas upp före nämndsammanträdet.
<span class=MR>Miljonbesparing</span>
En plan för finansieringen av miljonbesparingen antogs av nämnden i juni. I finansieringsplanen ingick att föreningsbidragen skulle minska med 685000 kr för 2003, det handlar bland annat om generellt frysta nivåer.
Det handlar också om en rättvis procentuell fördelning mellan nämndens båda delar, kultur och fritid. Kulturavdelningens bidragsbudget minskas med 351000 kronor och fritidsavdelningens med 323 000 kr.
Kulturen fördelar sin besparing enligt följande:
Kulturinstitutioner med yrkesutbildad professionell verksamhet och som får statsbidrag, erhåller en uppräkning av bidraget med en procent i stället för två. 160 000 kr.
Övriga kulturinstitutioner får frysta bidrag, det vill säga samma som 2002. 54000 kr.
Länsteaterns och musikstiftelsens marknadsföringsanslag minskas från 300000 till 200000 kr för år 2003. 100 000 kr.
Anslaget för kulturarrangemang minskar från 632000 till 595 000 kr. 37 000 kr.
Fritidsavdelningen vill fördela besparingen jämnt på investeringsbidragen till samlingslokaler och idrottsanläggningar, sammanlagt 131 st.
Konsekvensen blir att bidrag till investeringar för större reparationer som läckande tak, fukt i omklädningsrum, omläggning av gräsplan, köksrenovering etc. ska beviljas mycket restriktivt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!