Mari Carlsson drar handen över galgarna på en golvsnurra. Hon behöver knappt titta, hon känner om plaggen "förtjänar en blick av hennes estetiska nålsöga". Mari Carlsson lever och andas second hand. Hon anser att mycket som finns i dag är skräp och att det är svårt att hitta bra grejer.
- Det har blivit svårare och dyrare. Det är fler som letar och färre som skänker och säljer kläder. De flesta 70-talsgrejerna är i dag slängda eller sålda. Men det går runt. Nu är 80- och 90-tals grejer populära. Man får gå vidare, säger hon.
Cornelia Sjöblom, testpilot för dagen, håller med om att second hand-djungeln är djup och snårig. I dag ska vi besöka butikerna Kupan och Loellas fyndmarknad i Visby och Mari Carlsson och Cornelia Sjöblom har fått två uppdrag: Cornelia ska kläs med second handkläder och de ska fynda för 300 kronor var.
Dior inte längre Dior
- Second hand har blivit trendigt. Jag kollar på vad som är mode just nu och ser om jag kan hitta det billigare, säger Cornelia Sjöblom.
Mari Carlsson, som tidigare drivit en second hand-butik, köper aldrig nytillverkade plagg. Hon säger att det i dag är lättare att hitta gamla finska och danska märkeskläder än plagg från internationella designers. Det förstnämnda har det sålts mer av i Sverige. Hon anser också att designers hade en mer enhetlig stil förr. I dag kan två kollektioner från samma person se ut att vara från två olika designers. Förut var en Dior en Dior, på något sätt
Mari Carlsson slänger aldrig kläder. Hon sparar plaggen tills de blir populära igen, eller så säljer hon dem. Nästa år öppnar hon butik igen. På en ställning hittar hon en turkos klänning med svart snirkligt mönster. Den är gammal och den är snygg, men av fel material.
- Gamla kläder är ofta plastiga. Man vill inte ha grejer som är 100 procent polyester, då luktar man som en gammal taxichaffis efter en timme. Det måste vara blandade material. Dålig lukt är svår att få bort. Jag kollar alltid tvättråden så det inte är kemtvätt, säger hon.
Inga svettfläckar
Hon vandrar vidare bland golvsnurror och kläder. Hon hittar en 80-tals klänning från Hennes och Mauritz och säger något om att den inte är helt fel, utan ganska kul. För att tids- och kvalitetsbestämma plagg kollar hon märken, konstruktion och sömmar.
- Jag kollar också att det är sjysst gjort. Och om det är svettfläckar under armarna är det bortkastade pengar, det går inte att få bort, säger hon och går vidare. Hon stannar vid skohyllan och slänger en blick på de uppradade skorna. Hon drar till sig ett par bruna sandaler med klack som Cornelia Sjöblom får prova.
När hon kommer ut från provhytten tycker Mari Carlsson att hon påminner om en supermodell från 80-talet, iklädd designern Carin Wester.
- Det här kunde likväl bli fel, säger hon och pekar på Cornelia. Man måste se helheten och tänka ett steg längre. Prova kläderna, de kan se tråkiga ut på galgen men vara supersnygga på.
Jeans är eviga
Vad som är mode kommer och går. Det enda som består, enligt dem båda, är jeans. Det blir aldrig omodernt.
- Kläder handlar om personlighet. Det är den man ska bygga sin garderob kring, menar Cornelia Sjöblom.
- Exakt. Jag är ju ingen klon, fyller Mari Carlsson i och skrattar.
De är ense om att butiker som Hennes och Mauritz har snygga kläder, men de handlar inte gärna där. De vill inte klä sig i likadana kläder som tusentals andra människor redan bär.