Första fyndet bärgat från Spökskeppet
Med hjälp av två gripklor, lampor och robotar kunde ett gäng entusiaster hissa upp den välbevarade statyn från 130 meters djup.
Foto: SÖREN ANDERSSON
Unik historia
Igår kunde han med egna ögon för första gången se träskulpturen som suttit på babord sida av "spökskeppet". Tillsammans med övriga besättningen på mätfartyget MV IceBeam ingår han i en forskningsexpedition. Deras uppdrag är bland annat att filma skeppet från 1600-talet som förlist norr om Fårö. 2003 hittades vraket i samband med sökandet efter den saknade DC-3:an.
Skulpturen låg på rygg mellan fem och tio meter bakom skeppets akter. För att få upp den användes en gripklo liknande den som används vid skogsavverkning. Den hängde stumt från fartyget i en vinsch, som manövrerades så att klon kunde gripa tag i statyn. En undervattensrobot och lampor som lyste upp arbetet användes också.
- Och havet låg fullständigt platt, säger Dixelius.
Sakta lyftes skulpturen till 15 meter under ytan. Där kunde dykare, bland annat Jon Jonsson från Fårö, gå ner och flytta över den till en annan kran.
- Det här är ett unikt stycke holländsk konsthistoria, nästan i mansstorlek, beskrev Malcolm Dixelius skapelsen som sedan blev synlig.
Skulpturen var lite svampig på ytan och gråbrun i färgen men i fint skick. Hela skeppet har klarat sig bra, konserverat av det kalla syrefattiga vattnet i en av Östersjöns döda bottnar.
- Det är rätt fantastiskt hur fin den var, säger Malcolm Dixelius.
Lite färgrester syntes också.
- Hittar vi mycket färg och andra detaljer är det lättare att avgöra när den är gjord.
Gotländsk furu
Under eftermiddagen transporterades den till Fårösund och ska sedan vidare till Vasamuséet för tillfällig förvaring. Avsikten är att den senare ska föras till Nederländerna på begäran av landets Riksantikvarieämbete.
Spökskeppet är helt orört. Det enda som tagits upp är en planka som låg på botten bredvid fartyget.
- Den var av gotländsk furu, vilket inte är så konstigt eftersom virket exporterades till holländska varv på den tiden.
- Det här är ett av de bäst bevarade vraken från den holländska sjöimperiets tid. De har inga skepp bevarad, säger Malcolm Dixelius.
Holländare på väg
Träskulpturen hamnar sannolikt i Nederländerna och kanske hela skeppet.
- Ja, det kommer några holländska experter hit i slutet av veckan eller början av nästa för att se om det skulle vara möjligt att ta upp hela skeppet. Men det blir i så fall väldigt kostsamt, säger han.
Nu fortsätter de sin vetenskapliga expedition med att gå in med små robotkameror och filma skeppsvraket. Bland annat ska alla detaljer av fartyget mätas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!