Första fallet av resistent bakterie på hund

En hund som kom in till en veterinär med svårläkta sår konstaterades bära på bakterien MRSP.

Foto: Shawn Rocco

Gotland2014-01-31 09:36

MRSP är en multiresistent bakterie som kan smitta både till andra djur och till människor. Det här är första konstaterade fallet av den här typen av bakterie på Gotland och under förra året rapporterades sju sådana fall i hela Sverige.

Hunden mår i dag bra och kommer att bli frisk men länsveterinär Agneta Karlsson Norström uppmanar alla hundägare och veterinärer att vara uppmärksamma på om hundarna har sår som inte läks.

– Det kan vara en fara både för djur och människor att många typer av antibiotika inte verkar lika bra längre, säger hon. Ännu så länge hittar man botemedel till slut men vi måste lära oss att vara försiktiga.

Länsveterinären ser allvarligt på utvecklingen där allt fler bär på bakterier som anitbiotikan inte längre biter på. De multiresistenta bakterierna är ett lika stort problem för djuren som för människorna och kan smitta åt båda hållen. Man kan vara bärare av bakterien utan att man blir sjuk.

– Man ska inte vara rädd men man måste tänka sig för. Och hygienen är A och O.

På samma sätt som att sjukhusen inför en rad nya rutiner för att se till så att de här bakterierna inte sprids har nya lagar införts på djurområdet.

– Den här typen av smitta är nu anmälningspliktig och en djurägare som vet att djuren bär på bakterien har informationsskyldighet.

Det innebär att veterinärer och till exempel hunddagis måste informeras om att djuret bär på smittan.

– Det här innebär dock inte att alla hundägare måste gå och testa sina djur. Men om man märker att djuret har långvariga sår som inte läker bör man koll upp det.

Agneta Karlsson Norström tycker inte heller att man ska vara rädd för att klappa hundar och andra djur men man behöver inte låta dem slicka i ansiktet. Som alltid ska man vara noga med handhygienen. Det är det bästa och enklaste rådet som alltid gäller.

MRSP av en typ av multiresistent bakterie och den upptäcktes första gången 2006.

Här hittar du mer fakta»

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om