– Förmiddagen var väldigt tunn men nu har det börjat komma fler, säger Maritha Wöldern, ordföranden för vallokalen i Södervärnskolans matsal.
Drygt 7000 av de röstberättigade gotlänningarna hade redan röstat när valdagen väl kom. Betydligt fler har valt att förtidsrösta den här gången jämfört med förra EU-valet.
– I vårt valdistrikt har runt 20 procent valt att förtidsrösta. Det är många äldre här som har röstat via ombud, säger Maritha Wöldern.
Hon hoppas och tror på ett högre valdeltagande jämfört med förra gången.
– Och min känsla säger att det blir så. Jag tror att många känner att det är viktigare nu på något sätt. Det har varit många debatter i media och politikerna här på ön har varit mer aktiva i valstugorna.
Vill vara privat
Förstagångsväljaren Marielle Roos hade röstat i Tjelvarskolan på väg till morsdagsfirande.
– Först rösta och sedan till mamma. Det passade ju bra.
Marielle Ross var tydlig med att det var Piratpartiet som fick hennes röst.
– Jag tycker det är viktigt att Piratpartiet finns i EU-parlamentet. Rätten att kunna vara privat och inte övervakad tycker jag är viktig. Det måste bli ett stopp för all övervakning.
Ångrar sig?
Vallokalerna stänger klockan nio.
– Efter det öppnar vi ytterkuverten till alla förtidsröster och lägger de i valurnorna, berättar Maritha Wöldern.
Anledningen till att förtidsrösterna inte får läggas i valurnorna innan vallokalerna stänger är att man faktiskt har rätt att komma till vallokalen och göra om sin röstning om man ångrar sig.
– Men det har jag aldrig varit med om att någon har gjort, säger Maritha Wöldern, som arbetat som ordförande i vallokalen på Södervärn sedan 1985.