"Förslaget inte hugget i sten"
I går presenterades den nya skolutredningen av barn- och utbildningsnämnden. Sammanlagt 15 skolor kan komma att läggas ned senast hösten 2009.Redan 2008 kan skolorna på Fårö, i Eksta, När, Gothem, Hörsne, Rone, Fardhem och lågstadiet i Humlegårdsskolan i Visby ha upphört.Näst på tur står Tingstäde, Stenkyrka, Hogrän, Stånga, Vänge, Roma kyrkskola, högstadiet i Fårösundskolan och flera paviljonger på Humlegårdsskolan och Terra Novaskolan i Visby.
Förvaltningstjänstemännens förslag får bifall av en enad nämnd.
- Alla politiker oavsett politisk färg ställer sig bakom Buf:s förslag. Däremot har vi inte gjort någon politisk bedömning av hela ärendet. Naturligtvis kommer det att bli många diskussioner i Bun, sade dess ordförande Lena Celion (m).
Föräldrars syn
Fårö och Hogrän skola samt Fårösunds högstadium har märks med frågetecken i handlingarna. Varför?
- Det är några av de frågor som måste belysas. Förslaget för införande av ny grundskoleorganisation ska diskuteras av föräldrar och personal under veckorna 8 till 10. Den professionella synen ska presenteras och det är viktigt med dialog om vad en bra undervisningsmiljö är för barnen. Förslaget är inte hugget i sten, sade skoldirektör Peter Molin.
Väskinde svårbedömt
Andra frågor som kommer att tas upp på mötena, är vilka skolor som barnen i upptagningsområdet Väskinde ska tillhöra. Det gäller de elever i Lummelunda som bor norr om kanalen och de som är bosatta i Stenkyrka.
Elevutvecklingen i Västerhejde anses vara svårbedömd, vilket innebär att det i nuläget är svårt att veta när överflyttning av år 4-6 ska ske till Södervärnskolan i Visby.
Beslut i april
Ett annat diskussionsämne är om Hogräns skola ska få finnas kvar, tills det står klart hur mycket befolkningen kommer att öka i området. Ska en ny skola byggas som ska ersätta Hogrän och Eskelhems skola? Behöver Roma ett högstadium?
Senast den 14 mars ska dialogen mellan kommunens tjänstemän, politiker och medborgare vara klar.
- Beslutsgången är sådan att efter att ha diskuterat det nyinkomna dialogmaterialet, är målsättningen att själva beslutet tas i Bun den 17 april, säger Lena Celion.
Kommunfullmäktige har tidigare bestämt att den nya grundskoleorganisationen ska beslutas i Bun och inte i fullmäktige.
Föräldrar kan få skjutspeng
Buf kommer också att beräkna vad förändringarna innebär i minskade kostnader för skolskjuts och fastighetsunderhåll.
Ett problem som måste lösas är hur barnen som flyttas ska komma till skolan. Högst 45 minuter bör ett grundskolebarn åka med skolskjuts till skolan.
Hur blir det med barn som bor långt ifrån varandra i samma skolområde?
- Vi är öppna för alla förslag. Nämnden har också diskuterat att föräldrar kan komma att ersättas för att de skjutsar sina barn till skolan, säger Lena Celion.
Kan eleverna i en skolklass komma att splittras på flera skolor?
- Ambitionen är att skolbarnen ska hållas ihop. Men jag kan ju inte lova att det inte blir undantag, säger Peter Molin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!