I dag presenterade politiker och tjänstemän inom hälso- och sjukvården vad man hittills kommit fram till. Redan finns konkreta förslag, men de betonar att medborgarnas synpunkter är mycket viktiga för slutrapporten som ska vara klar den 12 juni.
– Det är viktigt att betona att vi är i en process, säger Stefaan de Maecker, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Fyra öppna möten är planerade, med start i Högbyskolans matsal i Hemse imorgon. Därefter går turnén till Slite, Visby och slutligen Roma.
Öppenheten är något som betonas.
– Vi har redan fått in en del synpunkter, men när förslaget blir lite mer konkret är det lättare att ha synpunkter, säger Maria Dalemar, hälso- och sjukvårdsdirektör.
De förslag som förvaltningen hittills kommit fram till är bland annat att lägga ner vårdcentralen i Roma. Utifrån befolkningsunderlaget, hur befolkningen väljer att lista sig på vårdcentraler i dag samt synpunkter som kommit in från medborgare anser man att Gotland har underlag för en vårdcentral på södra, en på norra Gotland och flera i Visby.
Hemse blir kvar, med Klinte som filial och utbildningsenhet. Klinte kommer att få ett särskilt utbildningsuppdrag för primärvården för att utbilda specialister och säkra den framtida rekryteringen. Förhoppningen är att ST-läkare ser ett attraktivt alternativ att jobba på en vårdcentral där specialistläkarna är handledare.
På norr är Slite den större vårdcentralen och därmed det naturliga valet. Fårösund blir dock kvar som filial. Orsaken är alla de sommargotlänningar på Fårö och kring Fårösund samt den nya patientlagen som träder i kraft 1 januari 2015. I dag har man rätt att söka akut vård var man än befinner sig i landet, med en nya lagen gäller det även planerad vård.
– Vi kan tänka oss att vårdcentralen flyttar till Fårösund tre månader om året för att möta den nya patientlagen, säger Maria Dalemar.
Slite skulle hålla öppet nio månader om året och "flytta" till Fårösund under sommarmånaderna.
Ledord i strukturutredningen är "trygghet, mer vård nära patienten och vård på distans". Flytta närmare patienten kan man göra genom att exempelvis utöka det palliativa teamet för att fler patienter i livets slutskede ska kunna vårdas hemma. På öns äldreboenden kan "trygghetspunkter" inrättas där en sjuksköterska kan ta hand om exempelvis provtagning, såromläggning och vissa injektioner. Det sparar många långa resor för många patienter, menar utredningen. Vård via videolänk är något som kan användas mycket mer. Patienter på vårdcentraler kan träffa läkare på lasarettet och patienter som opereras i Stockholm kan slippa resor till fastlandet före och efter operation.
Läget på akutmottagningen behöver förändras. Bland annat vill man stärka kompetensen bland de läkare som möter patienterna först och utöka ansvaret så att patienter lotsas vidare till rätt vård efter besök på akuten.
– Akutmottagningen ska ha ett förändrat uppdrag och inte bara titta på det som är akut här och nu. Vi vet att många patienter kommer tillbaka till akuten för att de inte vet var de ska söka sig för fortsatt vård, säger Maria Dalemar.
Det föreslås också att akuten får egna vårdplatser för patienter som väntar på exempelvis röntgen eller där tillståndet är oklart och måste utredas.
Under dialogmötena kommer förslagen så här långt att presenteras
– Rapporten är inte på något sätt färdig, försäkrar Maria Dalemar.