Förslag på färre turer - då agerar Gotland
Förutom Gotlands Tidningars och Gotlands Allehandas aktion mot Rikstrafikens förslag på höjda färjebiljetter och färre turer, så pågår en mängd olika aktiviteter runt om på ön.
Gemensam skrivelse
På måndag kväll har företagarna på ön, intresseorganisationer med flera kallat till möte i Roma för att författa gemensam skrivelse och hur man ska agera framöver. Däremot har Företagarna Gotland, LRF Gotland, Svenskt Näringsliv Gotland, Arla och Swedish Meat beslutat för att inte lämna in svar på Rikstrafikens förslag med motiveringen att "förslaget är så förödande dåligt för Gotland och kommer att så allvarligt skada det gotländska näringslivet, att vi inte finner det värt att ens kommentera" enligt Anders Thomasson, biträdande regionchef för Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande. Företagen kräver istället att regeringen skjuter till de pengar som behövs för att trafiken inte ska drabbas av varken nedskärningar eller höjda priser.
Het nätdebatt
På nätsajten helagotland.se gick debatten het under onsdagen. "Vi vanliga människor skulle sannerligen behöva en prissänkning istället för att kunna åka till och från Gotland lite oftare" menade signaturen G. Jansson. "Det är snack att oljepriset har inverkan på trafiken, det mesta av priset är skatt och miljöavgifter, moms som staten får tillbaka så pengarna bara går runt i systemet" menade signaturen prismedveten resenär som jämfört priset på Destination Gotland priser på finlandsfärjorna.
"Typiskt för Sverige"
Signaturen Gunnar Öberg skrev att priset redan är alldeles för högt och att en sänkning skulle till för att underlätta sociala kontakter. Signaturen Mats Larsson ansåg att Vägverket borde ta över trafiken med priser som motsvarar "kostnaden för att åka på landsväg", eller byta ut nuvarande färjerederi mot ett billigare från Baltikum. Signaturen Gustis undrade om vi bara ska ha besökare under juli och halva augusti och skriver "Jag undrar om platserna kommer att räcka till alla som valt Gotland som sitt fritidsboende". Signaturen EGO skrev: "Det är typiskt Sverige, när någonting börjar att fungera bra, skall bromsen slå till".Se även sidan 3.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!