Förskolan som flest köar till: ”Fantastisk personal”

I dagsläget står 267 gotländska barn i kö för att antingen få sin första förskoleplats eller för att byta förskola. Allra längst är kön till förskolan Myran i Visby. ”Det är såklart alltid ett gott betyg”, säger rektorn Johanna Herbst Rytterbro.

Myran i Visby är den av regionens förskolor som det i slutet av januari stod flest i barn i kö för att få en plats på. På bilden syns barnskötaren Angelica Eriksson och förskolläraren Lisa Sjöström med några av barnen som i dagsläget går på Myran.

Myran i Visby är den av regionens förskolor som det i slutet av januari stod flest i barn i kö för att få en plats på. På bilden syns barnskötaren Angelica Eriksson och förskolläraren Lisa Sjöström med några av barnen som i dagsläget går på Myran.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2024-02-11 13:00

Att få ut exakta siffror för hur många barn som står i kö till regionens samtliga förskolor är en smula komplicerat, vilket beror på att uppgifterna förändras mer eller mindre varje dag. Efter önskemål från Helagotland har dock förskolechefen Lena Gustavsson tagit fram statistik för hur läget såg ut den 30 januari.

Utifrån listan går det att se att det skiljer sig mycket i hur många barn som står i kö till de olika förskolorna, och att det till exempel kan vara stor skillnad mellan två förskolor som bara ligger någon kilometer från varandra.

Totalt sett var det i slutet av januari 267 barn som stod i kön, och i den siffran ingår då både barn som väntar på att få sin allra första förskoleplats, vilket är majoriteten av totalsumman, samt barn som står i så kallad byteskö. 

undefined
”Det är nästan lite som ett sudoku där alla siffror måste vara på rätt plats för att det ska bli bra”, säger förskolechef Lena Gustavsson om intagningen till regionens förskolor.

När siffrorna sammanställdes stod 32 barn i kö till förskolan Myran i Visby, vilket gör det till den förskola med längst kö. Samtidigt finns det flera förskolor, bland annat i Fårösund, Vänge och Öja, där det inte är någon kö alls.

Frågan är då hur man ska tolka siffrorna? Innebär Myrans långa kö att det också är regionens allra populäraste förskola? Riktigt så enkelt är det inte, enligt förskolechef Lena Gustavsson.

– Det här är som sagt ett organiskt material som ändras hela tiden. Om två veckor kan siffrorna se helt annorlunda ut. Att det står många barn i kö till Myran just nu kan exempelvis bero på att just i det området så är föräldrarna duktiga på att sätta upp barnen i kö tidigt, säger hon, och fortsätter:

– Det är svårt att prata i termer om vilken förskola som är mest populär eller attraktiv, men det är klart att det ibland blir så att ett gott rykte sprider sig bland föräldrar och att sådant kan skapa ett lite större tryck på vissa förskolor.

undefined
Totalt var det i slutet av januari 267 barn på Gotland som stod i kö till någon av regionens förskolor.

Enligt Lena Gustavsson påverkas siffrorna även av att förskolorna jobbar med sina intag vid olika tillfällen, något som numera sker mer kontinuerligt över året än förr.

– För 10-15 år sedan tänkte föräldrar mer läsårsvis även när det gäller förskolan, men nu blir det mer spritt över året. Det är något som jag tycker är positivt för både barn och personal i och med att det blir några inskolningar i taget och ett annat flöde för personalen. 

Var det finns lediga bostäder, och vilka som flyttar in i dessa, är även det något som påverkar förskolekön, berättar Lena Gustavsson. 

– Småbarnsföräldrar har en tendens att flytta till större boende eller annan bostadsform, så det förändras lite på vilka förskolor det är högst tryck för tillfället. För några år sedan var det till exempel stort tryck på förskolan Törnekvior i samband med att det byggdes så mycket bostäder på A7-området. 

undefined
I slutet av januari var det 32 barn som stod i kö för en plats på förskolan Myran i Visby.

Att Myran har störst kö betyder alltså inte per automatik att det är regionens populäraste förskola, men enligt rektor Johanna Herbst Rytterbro finns det inget negativt med att många föräldrar vill att deras barn går på Myran.

– Det är alltid ett gott betyg såklart. Sedan kan jag inte säga att det beror på att vi är populärare än någon annan förskola, säger hon. 

Hon fortsätter:

– Vi har alltid mycket barn i kö, och jag skulle säga att det beror på att vi har fantastisk personal samt att vi har ett bra läge i stan med ett ganska stort upptagningsområde.

undefined
Cecilia Björlin och Johanna Herbst Rytterbro är biträdande rektor respektive rektor för södra Visbys förskolor, där bland annat Myran ingår.

Lisa Sjöström, förskollärare, och Angelica Eriksson, barnskötare, jobbar på Myran, och precis som Lena Gustavsson menar de ett gott rykte ofta sprider sig.

– Har man nöjda föräldrar så pratar de kanske i sin närmaste omgivning och lägger in ett gott ord för sin förskola. Det kan ju göra att fler väljer att sätta sina barn i kö till just den förskolan, säger Lisa.

Hur jobbar ni på Myran för att få nöjda föräldrar, och barn för den delen?

– Det viktigaste är att vi vill skapa en trygghet för både vårdnadshavarna och barnen. Här har vi tre avdelningar, men det är egentligen ganska öppet mellan dem och personalen ska kunna flytta runt. Ambitionen är att vårdnadshavarna ska känna sig trygga oavsett vem som är där och tar emot deras barn, säger Angelica. 

Lisa fyller i:

– Sedan tror jag att föräldrarna kan se glädjen och engagemanget hos oss som jobbar här. Vi är här för barnen, och vi leker med dem och vi har deras trygghet i fokus. 

undefined
”Jag trivs jättebra. Man stagnerar aldrig i det här jobbet utan det är en ständig nyfikenhet på att lära sig mer”, säger förskolläraren Lisa Sjöström om sitt jobb på Myran.

Det är uppenbart att både Lisa Sjöström och Angelica Eriksson tycker om sina jobb, och Lisa har jobbat på Myran i drygt nio år.

– Jag trivs jättebra. Man stagnerar aldrig i det här jobbet utan det är en ständig nyfikenhet på att lära sig mer. Det är så mycket variation i yrket och det känns som att jag fortfarande utvecklas.

Angelica, som arbetat på Myran i två år, säger att det bästa med hennes yrkesval är det hon varje dag får från barnen hon möter.

– Det är helt fantastiskt att få följa dem i deras utveckling. Det är så himla häftigt, och som jag känner just nu vill jag aldrig göra något annat än just det här. 

undefined
”Det är helt fantastiskt att få följa dem i deras utveckling. Det är så himla häftigt, och som jag känner just nu vill jag aldrig göra något annat än just det här”, säger Angelica Eriksson, barnskötare på förskolan Myran, om att jobba på förskola.

Myrans rektor Johanna Herbst Rytterbro berättar att förskolan oftast har mellan 50 och 54 barn, lite beroende på situationen ser ut just för tillfället. Till hösten räknar man med att få runt tolv platser lediga, vilket alltså innebär att alla de 32 barn som står i kö till förskolan inte kommer att få en plats.

– Vi ska snart börja titta på höstens kö, och sedan tar vi in de första barnen efter sommaren. Det här är en stor process, och i och med att det också finns syskonförtur att ta hänsyn till så är det ett stort pussel som ska läggas. Alla förskolor på ön vill ju alltid ha sina platser fyllda. 

Förskolechefen Lena Gustavsson håller med om den bilden.

– Man måste ha alla parametrar med sig, och vi måste titta hur det ser ut på olika platser och försöka fylla alla luckor. Det är nästan lite som ett sudoku där alla siffror måste vara på rätt plats för att det ska bli bra. Annars får vi inte ihop det.

undefined
”Det viktigaste är att vi vill skapa en trygghet för både vårdnadshavarna och barnen. Här har vi tre avdelningar, men det är egentligen ganska öppet emellan dem och personalen ska kunna flytta runt. Ambitionen är att vårdnadshavarna ska känna sig trygga oavsett vem som är där och tar emot deras barn”, säger Angelica Eriksson (till vänster).

Något som kan komma att påverka förskoleverksamheten på sikt är att det föds färre barn, både nationellt och på Gotland. 

– Det stämmer att de kommande barnkullarna är mindre, men vad det kommer ge för effekter på de olika förskolornas kö är svårt att säga då det hänger ihop med var det finns bostäder att flytta till, säger Lena Gustavsson 

Johanna Herbst Rytterbro:

– Prognosen är att barnkullarna kommer att minska de kommande åren, och det är något vi inom förskolan behöver rusta oss för. 

Förskolekön på Gotland

Såhär många barn stod i kö till regionens förskolor den 30 januari 2024. I siffrorna ingår både barn som väntar på sin första förskoleplats och barn som står i byteskön. 

Stenkyrka: 1
Persgränd: 6
Väskinde: 22
Forellen: 16
Storken: 3
Endre: 11
Klubbsvampen: 2
Blå Huset: 5
Vitkålen: 1
Humlan: 15
Asken: 8
Törnekvior: 17
Linden: 3
Kabyssen: 3
Bogen: 4
Skräddaren: 5
Bryggaren: 0
Glasmästaren: 1
Myran: 32
Bullerbyn: 10
Västerhejde Korallen: 9
Västerhejde Torpet: 18
Fole: 4
Lärbro: 3
Fårösund: 0
Slite: 2
Roma Kungsallén: 10
Roma Skogsgläntan: 4
Dalhem: 8
Vänge: 0
Eskelhem: 2
Klinte: 2
Sanda: 3
Havdhem: 9
Hemse Högby: 4
Hemse Mullvaden: 6
Hemse Tallen: 4
Garda: 14
Öja: 0

Totalsumma: 267 barn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!