"Förskolan blir förvaring"
Skolan och barnomsorgen måste spara och en förtätning av barngrupperna är på förslag. - Det blir förvaring, inte barnomsorg, säger förskolläraren Helene Nilsson på Linden.
Trångt i förskolan. "Vi kommer att få prioritera den fysiska omvårdnaden: Klä på och byta blöjor. Det kommer att bli svårt att räcka till för de äldre", säger förskolläraren Helene Nilsson på förskolan Linden i Visby.Foto: HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
Den striden förlorade de. I dag går det 18 heltidsbarn på avdelningen Sländan vid förskolan Linden i Visby och går förslaget om förtätningar av barngrupperna igenom kommer de att bli betydligt fler:
Det kan bli aktuellt med fyra heltidsbarn till på varje avdelning, och eftersom man numera räknar timmar och inte riktiga barn så kan det i praktiken komma upp emot åtta nya barn bara på den här avdelningen.
Förskolläraren Helene Nilsson på Sländan förstår inte hur det ska gå ihop.
- Det är ingen dans på rosor i dag. Vi har fullt upp hela tiden, men det går. Vi har tänjt på oss och jag tycker att vi erbjuder en bra verksamhet. Blir det fler barn på avdelningen så kommer det att bli förvaring, inte barnomsorg, säger Helene Nilsson.
Flera problem
Helene ser flera problem med en förtätning. Det kommer att bli trångt på avdelningen. Det kommer att bli betydligt stressigare för personalen. Men framför allt kommer kvalitén på verksamheten att bli mycket sämre.
I dag kan personalen på Sländan ibland dela upp barnen i mindre grupper som jobbar på ett sätt som är anpassat till barnens ålder. Blir det fler barn kommer det att bli svårt att göra sådant.
- Vi kommer att få prioritera den fysiska omvårdnaden: Klä på och mata och byta blöjor och se till så att det inte inträffar några olyckor. De minsta barnen får nog vad de ska ha, men det kommer att bli svårt att räcka till för de äldre. Där måste man också vara närvarande så att det inte blir konflikter, förklarar Helene Nilsson.
Helene Nilsson arbetar fackligt med frågan och hon har också stöd från sina rektorer.
Som GA kunde berätta förra veckan så skrev alla rektorer inom Solbergalinjen ett brev till skolpolitikerna, där de redogjorde för konsekvenserna av de föreslagna besparingarna.
Rektorerna oroar sig bland annat för att det blir de barn och elever som har särskilda behov som kommer att drabbas allra hårdast om det blir större barngrupper och klasser.
- Om besparingarna innebär att det blir fler barn per vuxen så är det allvarligt. Allt som går i den riktningen påverkar både kvalitén på verksamheten och barnens förmåga att utvecklas, säger rektor Örjan Grimlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!