Försäkringskassan bröt tystnadsplikten

15 000 kronor vardera i skadestånd.
Det beviljas ett Gotlandspar av Riksförsäkringsverket. Detta sedan Försäkringskassan på ön brutit mot sekretesslagen och i strid med denna överlämnat ett läkarutlåtande som innehöll känslig information om kvinnans familjs privatliv till Arbetsförmedlingen i Visby.
Kvinnan kände sig därigenom kränkt och förnedrad och ansåg att hennes rehabilitering försvårats.
Maken ansåg sig kränkt i och med att informationen spritts till personer han hade kontakt med i sin yrkesverksamhet.

Gotland2003-11-26 04:00
Paret, boende på östra Gotland, har haft advokat Torsten Bäckstrand som ombud.
Kvinnan ansåg sig utsatt för en allvarlig kränkning i och med att en tjänsteman vid Gotlands läns allmänna försäkringskassa utan hennes medgivande lämnade ett läkarutlåtande ingående i hennes rehabiliteringsärende och innehållande sekretessbelagda uppgifter om familjens förhållanden vidare till arbetsförmedlingen.
Mannen ansåg sig också berörd av den felaktiga hanteringen av läkarutlåtandet. Detta eftesom han i sin yrkesutövning kom i kontakt med tjänstemän på arbetsförmedling och arbetsmarknadsenhet som han med säkerhet visste hade tillgång till uppgifterna. Dessutom fann han det obehagligt att inte veta vilka ytterligare personer som hade fått kännedom om hans familjeförhållanden. Dessutom menade han att det fanns risk för ekonomisk skada.
Försäkringskassan gick i sitt yttrande med på att betala skadestånd till kvinnan men inte till mannen. För kvinnan konstaterade man att det saknades dokumentering om det inhämtats något samtycke till utlämnande av läkarutlåtandet eller ej.
Inte heller förelåg någon dokumentation om något medgivande lämnats från kvinnan till samverkan mellan arbetsförmedling och försäkringskassa för hennes rehabilitering.
Om samtycke saknades konstaterade man att handläggaren på Försäkringskassan i så fall åsidosatt sin tystnadsplikt och att kvinnan i så fall var berättigad till ersättning. Man ifrågasatte dock det yrkade beloppet.
För mannen avstyrkte Försäkringskassan helt skadestånd eftersom man ansåg att kassan inte kan ställas till svars för hur en utlämnad uppgift till en annan myndighet hanteras på denna myndighet.
<span class=MR>Ett eller två skadestånd</span>
Parets ombud, Torsten Bäckstrand, vidhöll i sitt yttrande till Riksförsäkringsverket ersättningskraven för båda.
Kvinnan känner sig kränkt av vetskapen om att innehållet i handlingen kan ha påverkat handläggningen av hennes ärende hos arbetsförmedlingen.
Mannen känner sig kränkt av att uppgifterna kan ha påverkat hans mellanhavanden med befattningshavarna på arbetsförmedlingen i andra angelägenheter, argumenterade ombudet och avslutade:
"Utlämnandet är en kränkning oavsett om det påverkat tjänstemännen eller inte".
Och Riksförsäkringsverket gav i sitt beslut 30 oktober även mannen rätt till skadestånd.
<span class=MR>Läkarutlåtande</span>
För kvinnans vidkommande konstateras att Försäkringskassans utlämnande av läkarutlåtandet inneburit ett sådant brott mot tystnadsplikten som ger rätt till ersättning för lidande. För mannen gäller samma grundbedömning.
Vidare anser Riksförsäkringsverket att det inte är en förutsättning för skadeståndsskyldighet att det skadeståndsgrundande felet har begåtts vid myndighetsutövning.
Att utlämnande av läkarutlåtandet skett i samband med handläggningen av mannens hustrus rehabiliteringsärende innebär därför inte att skadeståndsskyldighet inte uppkommer med anledning av utlämnandet.
Mannen är därmed berättigad till ersättning för det lidande som det felaktiga utlämnandet vållat honom. Det blir nu Gotlands läns allmänna försäkringskassa som får utbetala 30 000 kr till paret.
Skadestånd. Ett par på Gotland får 30 000 kronor i skadestånd för att Försäkringskassan brutit tystnadsplikte. Skadeståndet har beviljats av Riksförsäkringsverket.Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om