Försäkringskassan närmar sig målet

Sedan toppen 2002, har gotlänningarnas sjukdagar minskat enligt en jämnt sluttande kurva.

Gotland2006-12-07 06:00
Därmed är målet för 2008 inom räckhåll för Försäkringskassan, som nu vill fokusera på att få ut ungdomar och kvinnor mellan 30 och 45 år ur försäkringssystemet.
Pila, som står för Pilotinsatser för långtidssjukrivna till arbete, har körts som pilotprojekt i Västra Götalands och Västmanlands län och ska nu spridas till resten av landet. I praktiken innebär det att personer som varit sjukskrivna i minst två år ska granskas. Det samma gäller personer som haft tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning.
Arbetet ska göras i samverkan med arbetsförmedlingen och hälso- och sjukvården.

Skärpt system
- Systemet har skärpts för att renodla sjukdomsbegreppet. Tidigare sopades mycket annat in under sjukpenningen, till exempel arbetsplatsproblem eller sociala problem, säger Jerker Sjöberg på Försäkringskassan i Visby.
Målet är nu att olika "problem" ska hamna under rätt tak i samhällssystemet. Här kan Jerker Sjöberg se flera alternativ till Försäkringskassan.
- En del människor kommer att hamna hos a-kassan, andra kommer tillbaka till sitt tidigare arbete eller hamnar på nytt arbete och några hamnar hos socialförvaltningen.
2002 nådde ohälsotalen på Gotland sin topp, med 41,5 dagar i genomsnitt.
Begreppet ohälsotal mäter antalet utbetalda dagar med sjukpenning eller sjuk- och aktivitetsersättning (f.d. förtidspension). Sedan toppnoteringen har kurvan vänt nedåt och fortsatt ditåt.
I dag ligger motsvarande siffra på 37,8 och målet vid 2008 års utgång är 36,1.
- Det ser ut som om vi kan nå dit, och det är bra om det går, men vi kan förstås inte dra in ersättningen för någon som har rätt till den, säger Inga-May Engberg, Försäkringskassans direktör på Gotland.
De sjunkande siffrorna kan inte enbart förklaras med att gotlänningarna har blivit friskare. De senaste fem åren har antalet anställda på Försäkringskassan ökat från 85 till 380.
- Vi hade för lite resurser tidigare och betalade ut pengar, men hade ingen möjlighet att granska dem vi betalade ut till. I dag är läkarna tuffare och vi har större krav på oss att människor hamnar rätt i systemet, säger Inga-May Engberg.
Årskostnaden för sjukpenning på Gotland ligger på drygt 151 miljoner kronor och kostnaderna för sjuk- och aktivitetsersättning på drygt 344 miljoner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om