Försäkringsbolagen: Kostnaderna för frysskador skenar

I december 2010 hade Länsförsäkringar fått in 87 anmälning om frysskador jämfört med 24 motsvarande tid i fjol.

Bbbbb

Bbbbb

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2011-02-21 04:00

- Tittar vi i decemberstatistiken så har fler drabbats av isproppar och sönderfrusna rör det senaste året jämfört med tidigare år. En bedömning är att mer än fem miljoner kronor av kostnaden för vattenskador orsakades av frysning under förra året på Gotland, säger skadeförebyggaren Torsten Ahlqvist på Länsförsäkringar.

Det beror på att det var så kallt i december.

Med kylan ökar risken för frysskador. Rör och ledningar sprängs när vattnet blir till is och expanderar.


Kontroll på vattensystemet
Vill man undvika vattenskador på vintern ska man ha extra koll på vattensystemet. Spola i kranar så att det inte bildas isproppar eller stäng av vattnet och töm ledningarna. Står det vatten kvar, kan det vara bra att slå i frostskyddsmedel.

- Har det bildats isproppar är det viktigt att övervaka upptiningen, säger Torsten Ahlqvist.

Det gäller att upptäcka eventuella sprickor i tid för att undvika vattenskador.

Och vintern är inte slut än. Försäkringsbolagen vet att de flesta skadorna upptäcks då fritidshusägarna kommer till sina hus på våren när kylan lagt sig och isen smält.

- Det har hänt att vattnet stått och sprutat ur sprängda rör i veckor, berättar Thomas Tammilehto, byggskadereglerare.


Tina upp röret
Han uppmanar husägare att ha bra koll på rör och ledningar.

- Om man upptäcker att ett rör frusit och tinar upp det, behöver det inte bli några skador.

Ibland smälter helt enkelt isen och vattnet börjar rinna igen. Men det kan också ha bildats sprickor och då finns det risk för vattenskador. Både väggar och husgrund kan få omfattande skador.


Skäliga kostnader
Även om man är försiktig kan man ändå drabbas av frysskador. En försäkring ersätter åtminstone en del av kostnaden. Självrisken får man förstås betala och kanske en åldersnedsättning.

Kunderna får ersättning för skäliga kostnader

- Men har man inte stängt av vattnet och det inte är tillräckligt varmt i huset får man en nedsättning med minst 25 procent av kostnaden.

- Oaktsamhet kan till exempel vara om man inte stängt av vattnet och tömt rören i ett hus utan värme, säger Thomas Tammilehto.

Försäkringsbolagen gör en bedömning om man gjort sitt bästa för att undvika skador. Vid strömavbrott kan vara svårt att upptäcka om man inte bor i huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om