"Förra året v ar ett bottenår"

Det var inte med någon större glädje som ordföranden, Bengt Siggelin, i Gotlands grisuppfödarförening öppnade årsmötet i Havdhem i går.
- Förra året var rent av ett bottenår. Med dåliga priser som har lett till att många har gått med förlust, sa Bengt Siggelin. Det utlovades högre priser men löftet slog aldrig igenom.

Gotland2005-03-09 06:00
Detta år inleddes dock i positiv riktning med högre priser för svinen och lägre pris på fodret.
- Det där med salmonellafritt som skulle gynna grisproducenterna i Sverige har snarare lett till att det ligger till last för oss, sa Bengt Siggelin.
Han drabbades själv av ett positivt salmonellaprov under förra året.
- Det kostade mig 200.000 kronor och jag gick med en halv miljon i förlust. Man stängde av gården under flera veckor tills proven blev klara. Hade det varit i Danmark så hade man ätit upp köttet men vi har andra regler här i Sverige.
Nu var det falskt alarm och Bengt berättade även om en annan producent som drabbades av salmonellaincident. Sedan visade det sig att man hade förväxlat proven och salmonellan fanns istället på en gård utanför Skara. Detta kostade producenten flera hundra tusen kronor helt i onödan och han hade själv ingen möjlighet att påverka situationen.
Ja, så kan det vara för grisuppfödare i Sverige. Men under årsmötet i går träffades ett 40-tal uppfödare i positiv anda. För att prata och byta erfarenheter, göra studiebesök hos Håkan och Nicklas Hermansson, som driver Havorringen, en suggring med fyra satelliter.
Efter lunchen berättade Erik Olsson om grisprojektet, som redovisas på annan plats i lantbrukstemat. Jan Söderberg och Oscar Nilsson, LRF-konsult medverkade samt Rolf Svensson, SQM.

Hederspris
Av verksamhetsbe rättelsen framgick att under 2004 har man slaktat 104.300 grisar, vilket är en ökning med 3.393 jämfört med 2003. Under året har 2.387 smågrisar levererats till fastlandet, en ökning med 494 grisar och från fastlandet har man fått 235 grisar så nettominskning är 259 grisar.
Gotlands lantmäns hederspris för föredömlig slaktsvinsproduktion 2004 fick Staffan och Birgitta Larsson, Gandarve, Alva.
De har under åren byggt upp ett livskraftigt företag där de satsat på att gå från ren suggproduktion till att också föda upp egna slaktsvin. De har visat att även om svängningarna i lönsamheten är jobbig kan man utveckla och skapa bättre förutsättningar i företaget.
Staffan och Birgitta startade 1989 med att skriva avtal med dåvarande Farmek för att producera moderdjur till smågrisbesättningar. De började med cirka 90 suggor och har sedan utvecklat och utökat sin produktion.
År 2003 byggde de nytt suggstall, sedan gyltproduktionen upphört året innan och idag har de 180 suggor i tre grupper med 60 i varje grupp.

Storboxsystem
Gotlands Kvarnars hederspris 2004 för föredömlig smågrisproduktion fick Kjell Nilsson, Graute i Hejnum.
Kjell köpte år 1995 föräldragården och året efter byggde han ett suggstall med storboxsystem i kalla utrymmen. Han är en ung, driftig smågrisproducent som trots att han var nystartad när griskrisen kom 1998 har lyckats utveckla och förbättra sitt företag. Produktionen har hela tiden varit på topp och han har flera år fått pris för högst producerande sugga. Förutom grisar satsar han på lamm där sambon, Jenny, är med och utvecklar skinnprodukter.
Valen
Bengt Siggelin, Havdhem, omvaldes till ordförande. Mats Bondesson, Dalhem nyvaldes, Annika Nilsson, Väte och Sören Sandqvist, Linde, omvaldes. Övriga i styrelsen är Mats Engström, Vänge, Ebbe Wallin, Väte och Johan Edberg, Sproge. Till revisorer omvaldes Ulf Ekström och Kjell Löfgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om