Föroreningar vid hamnen

Cancerframkallande ämnen har upptäckts i marken i Visby hamn.
­Ser man till halterna är det ganska mycket, men det är ingen större fara för människor så länge man inte gräver i det, säger Fredrik Gustafsson, länsstyrelsen.

Gotland2004-05-08 04:00
Myndigheten arbetar med att kartlägga gamla industrifastigheter på Gotland. I fjol togs vattenprover ur marken i Palissaderna samt området mellan den gamla hamnterminalen och infartsvägen till den nya terminalen. Platsen används i dag för uppläggning av fritidsbåtar, men nyttjades mellan 1930- och 70-talet av oljebolagen för lagring av olja på fat och i cisterner. Gamla ledningar ligger dessutom fortfarande nedgrävda i Palissaderna.
Testerna visade att det fanns oljerester i hamnen. Kommunen beslutade att göra en fördjupad undersökning och i februari samlades ytterligare 25 prover in från jorden, grundvattnet samt vattnet i Slottshamnen och Fiskehamnen.
Inga föroreningar hittades i Palissaderna. Däremot upptäcktes höga halter olja och polyaromatiska kolväten, PAH, i marken i hamnen.
­Risken för miljön är att det långsamt sipprar ut i havet. Men ingen har ännu kunnat konstatera att det flyter någon olja på ytan i vattnet, säger Gustafsson, som arbetar med inventeringen av de industrifastigheter där kemikalierester misstänks finnas kvar.
Förmodligen finns även olja kvar i grundvattnet. Den kan däremot ganska enkelt samlas in genom att dräneringsbrunnar grävs, menar han.
Det finns statliga medel att söka för kommuner med gamla industriområden drabbade av allvarliga föroreningar. Det kan också bli fråga om att låta de företag som smutsat ner stå för en del av kostnaden. Vem som ska finansiera en eventuell sanering av området måste avgöras genom en utredning.
Kommunen äger marken i hamnen men tänker för stunden inte göra något åt de cancerframkallande ämnena.
­Vi avvaktar ansvarsutredningen, säger Sverker Lindberg, utredningsingenjör vid tekniska förvaltningen.
Några schaktningar eller muddringar som riskerar läckage av gifterna är inte planerade i området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om