Förlorarna i mjölkkriget

I juni sänkte Arla avräkningspriset för mjölk med 10,3 öre.
Bönderna på Gotland får nu under tre kronor litern och det är mindre än vad de fick 1987.
- När det är så här pass lågt får man skjuta på en del investeringar, säger Mats Ekström, mjölkbonde på Båtels i Lojsta.

Generationsfråga. Mats Ekström och sonen Eskil hälsar på kvigorna och båda      förvånas över hur tama de har blivit. Avräkningspriser och marknadens svängningar påverkar flera generationer lantbrukare - inte bara på Gotland.

Generationsfråga. Mats Ekström och sonen Eskil hälsar på kvigorna och båda förvånas över hur tama de har blivit. Avräkningspriser och marknadens svängningar påverkar flera generationer lantbrukare - inte bara på Gotland.

Foto: Krister Nordin

Gotland2012-07-12 04:00

Som hyfsat nybliven mjölkbonde har Mats Ekström stora utmaningar att brottas med. Det som påverkar lönsamheten mest är avräkningspriset på mjölk som står för 80 procent av intäkterna för lantbruket.

- Man kan säga att vår lönsamhet är beroende av tre områden. Intäkterna av mjölk, kostnaderna för foder, räntor och löner, samt politiska beslut, säger Mats Ekström.


Ören spelar roll
Ett av dessa områden har förändrats till det sämre den här månaden. Avräkningspriset, den ersättning som Arla ger för varje liter mjölk, har sänkts till 2,88 kronor. På Båtels gård levererar man omkring två miljoner liter per år. Varje öre påverkar verksamheten.

- Det gör att man får ta det lugnt. Vissa investeringar får skjutas fram, helt enkelt. Tur att mjölkföretag inte är börsnoterade, då hade det gått ännu mer upp och ner hela tiden, säger Mats Ekström.


Tre generationer
Men han tar det ändå lugnt. Mjölkbönderna är vana vid priser som går upp och ner över månaderna och årens gång. Verksamheten är långsiktig och Mats Ekström är bara i början av sin bana som mjölkbonde.

Han samarbetar med sin far som också är lantbrukare och på Mats axlar sitter sonen Erland, två och ett halvt år.

Avräkningspriset påverkar tre generationers tillvaro på Gotland.

- Vi försöker sprida riskerna. Min far har grisar och köttdjur, jag har mjölkkor. Förhoppningsvis är det alltid något som går bra, säger Mats Ekström.


Tysk prisdumpning
Han har drivit gården sedan 2010 och hittade nyligen bokföring från 1987. Då var avräkningspriset på 3,27 kronor litern.

- Då var det ett helt annat system än i dag, men det får mig ändå att fundera. I dag påverkas vi av att en tysk stormarknadskedja, Aldi, dumpar priserna på mjölk i sina danska butiker. De andra kedjorna känner sig tvingade att följa efter och folk vill ju ha så billig mat som möjligt, säger Mats Ekström.


Fri marknad
När avräkningen från 1987 gjordes upp hade man ett helt annat system än
i dag. Då var priserna strikt reglerade, numera är det den fria marknaden som sätter priset. Den gotländska mjölken säljs visserligen i öns matbutiker, men majoriteten går in i Arla som verkar på den globala marknaden.

- En del kollegor har kritiserat företaget. Jag gör det inte just nu, man gör sitt bästa, säger Mats Ekström.

Som mjölkbonde har han vant sig vid svajande priser. Marknadens toppar och dalar är en naturlig del av dagens lantbruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om